Докато настоящата управляваща коалиция е на власт, няма да се възстанови порочната практика с частната лаборатория за проверка на вносните плодове и зеленчуци у нас, заяви земеделският министър Иван Иванов пред Мария Цънцарова в "Защо, г-н министър?".

„Поне докато ние управляваме, а аз не мога да дам гаранция, защото всеки един управленски екип може да вземе друго решение. Може да се изтегли във всеки един момент и да се върне старото, което е било там. Вие знаете какъв е казусът. За моя голяма изненада научихме, че на 31 декември вечерта, когато всички са празнували Нова година, се е провел търг, избран е изпълнител и сключен договор в една и съща вечер, при положение, че аз съм издал заповед за забрана да сключва каквито и да било договори в рамките на структурите на министерството“, коментира Иванов.

За връзката на ИТН с казуса с частната лаборатория на границата земеделският министър каза: „Очевидно, колегите знаят повече, но прави впечатление, че в Комисия по земеделие и в отделни изказвания народни представители от „Има такъв народ“ проявяват жив интерес и защитават това, което се случва и се е случило последните 10 години на „Капитан Андреево“. Вероятно повече информация да имат разследващи органи“.

Иванов заяви, че с него никой не се е свързал да му предлага подкуп за лабораторията: „Аз категорично съм заявявал и никой не си е правил опит да се свърже с мен да предлага пари“.

Земеделският министър посочи, че според коалиционното споразумение управлението на БАБХ и Агенция по горите, която трябва да излезе от подопечното му министерство, се управляват „Продължаваме промяната“.

Парите за пшеница в държавния резерв

На 9 март вицепремиерът си Асен Василев каза, че отпускаме 1,1 млрд. за попълване на резерва с пшеница. Къде пшеницата са в нашите зърнопроизводители в търговците?

„Пшеницата е в зърнопроизводителите. Ние отчетохме, че има риск тогава за замърсяване в резултат на войната, риск от унищожаване на реколтата и затова бяха предприети тези действия“, каза земеделският министър.

„Парите са в сметка в Българска народна банка и предстои решение на Министерски съвет, как да бъдат оползотворени и сме ги пазили съответно. В момента е отпаднала необходимостта от набавянето на такъв резерв, тъй като се очаква много добра реколта. Аз лично се убедих в Добрич, когато присъствах на откриване на жътвата. Очакванията са за около 6 милиона тона пшеница, които да бъдат добити тази година с високо качество и голямата част от тях ще бъдат изнесени, за да осигурят е продоволствената сигурност в нашите европейски партньори“, каза Иванов.

„Преосмисляне на отношенията на БСП с президента“

Земеделският министър коментира и отношенията между БСП и президента Румен Радев: „В момента това е наистина доста сложен въпрос, тъй като заставайки срещу правителството във вчерашно свое изказване, той застава срещу БСП. Това означава, че в партията ще възникне сериозна дискусия на тази тема - какви са ни взаимоотношенията оттук нататък, как ще се развиват, каква е, какъв ще е контактът ни с него. Само да припомня, че това беше президентът, който ние издигнахме индивидуално за първия му мандат, подкрепихме втория му, правихме неговата кампания и така открито обръщане срещу партията, която го отведе в политиката, неминуемо ще доведе много сериозни въпроси оттук нататък как ще се развиват“.

Иванов коментира, че това обръщане за него е изненада: „Да не искаме да върнем ГЕРБ и ДПС, властта и тези въпроси ги задавам и те ще бъдат задавани в партията и може би трябва да има разяснения от господин Радев на тази тема“. 

 Темата „Македония“

„Всеки, който използва темата „Македония“, спекулира, ние сме заявили точно ясно, че тази тема специално за БСП е затворена страница, докато Македония не изпълнят своите ангажименти от договора, който е подписан“, каза Иванов.

„Тази тема е привнесена. Тя не съществуваше от дневния ред, нито на правителството, нито на парламента. Странно защо Слави Трифонов изведнъж стъпи на тази тема, при положение, че тя беше затворена. Има решение на правителството в тази посока - ангажиментът на Народното събрание, тъй като той е компетентният орган да вземе решение по тази тема, понеже касае международен договор. Имаме уверенията на премиера, че при своето посещение в Брюксел ще заяви отново несъгласието на България по отношение започването на преговори със Северна Македония за членство в Европейския съюз. Не мисля, че имаше място за някакъв дебат изобщо тази тема“, каза Иванов.

Според него предстои депутатите да се запознаят с френското предложение за решение на спора със Скопие, но „на този етап“ БСП няма да го подкрепи.

Вижте повече във видеото.