Заради войната държавата влиза на пазара за зърно у нас. Държавният резерв започва да изкупува още от днес сериозно количество продукция от зърнопроизводителите, съобщи още пред bTV премиерът Кирил Петков. Целта - да може да се овладее цената на хляба, а и да се осигурят нужните количества за България до края на 2023 година. 

Така, според премиера Кирил Петков, ако се окаже, че има проблем с добива това и следващото лято страната ни ще е подготвена.

Русия и Украйна са сред най-сериозните производители на пшеница и случващото се там вече оказва влияние на международните пазари.

Зърнопроизводители обаче алармираха, че от дни макар и неофициално износът им на продукция е спрян. 

В един от хлебозаводите в Стара Загора изчисляват, че заради поскъпването на пшеницата, горивата и електроенергията един хляб трябва да поскъпне от 1, 20 лв. на поне 1,40 лв. на едро.

„В момента и пшеницата е с по-висока цена. От няколко дена има цена на пшеница 600 лева на тон, което сравнено с преди около 20 дена е около между 70 и 100 лева. Брашната също ще станат с по-високи цени. Нещата стават извън контрол“, каза Руслан Митков, собственик на хлебозавод.

Зърнопроизводителите коментираха, че се спира износът им, а все още не е ясен механизмът, по който ще се изкупи продукцията нито пък на каква цена. Под въпрос е и дали държавата има къде да съхранява допълнителните количества зърно.

„С устна заповед на министъра на финансите се забрани износа на зърно. Абсолютно незаконно действие. И от министъра, и от премиера беше заявено, че това изкупуване ще става на чисто пазарен принцип. Вярно е, че на няколко стотин километра се водят военни действия. Това на никой не му харесва, но аз суровините си ги купувам на борсови цени“, заяви Радослва Христов, от Национална асоциация на зърнопроизводителите.

От Министерството на финансите коментираха, че не е спиран износът, а е засилен контролът. Според министър-председателя Кирил Петков държавата иска да защити потребителите.

„Този резерв той няма да е загуба. Държавата го купува и след това ще го отпуска всеки месец за българския пазар“, обясни премиерът Кирил Петков.

От старозагорския завод всяка сутрин към магазините тръгват около 10 хиляди хляба. Предвижда се средствата за изкупуване на зърното да дойдат от бюджета.