България ще има само два отбора в евротурнирите по волейбол през сезон 2007-2008 и се сбогува с надеждите си да задържи място в Шампионската лига "Индезит".

По новата система, въведена от Европейската конфедерация, квотите за отделните турнири се определят на базата на коефициента на страната от минали участия. Както е известно, българското представяне в Европа се изчерпваше с Левски-Сиконко в Шампионската лига, а другите отбори масово отказваха международни мачове поради липса на средства. Редките участия в различните турнири по правило приключваха или в предварителните кръгове, или в групите. Левски-Сиконко пък винаги стартираше с амбиции за влизане във фазата на елиминациите, но в крайна сметка се бореше за оставане в турнира.

За женските отбори участието в евротурнири отдавна е химера. Последният опит за нещо по-съществено направи Левски-Сиконко в Шампионската лига "Индезит" през 2002-2003 година, когато завърши в групата с две победи и 4 поражения. След това за един сезон просъществува експериментът отбор "София", съставен от волейболистки на "сините" и на ЦСКА. София победи Швехат и отпадна от Мюнстер.

Всичко това доведе до натрупване на отчайващо нисък коефициент от 28.25 точки и до незавидната 26-та позиция в ранглистата при мъжете. Всъщност, реално България е на 27-мо място, тъй като Румъния и Словения са 18-ти с по 41.67 точки. В списъка при жените международната сигнатура "BUL" въобще не се среща.

Лидер е Италия със 163.88 точки, следва Гърция със 143.17 точки. Тези две страни имат по три квоти в Шампионската лига "Индезит". С по две са Русия, Полша, Испания, Франция, Белгия, а с по една разполагат Австрия, Чехия, Сърбия, Германия, Холандия, Турция, Португалия и Черна гора.

Единственият лъч надежда за българските тимове е някой от участниците в Шампионската лига "Индезит" да се откаже. В противен случай новият шампион ЛукОйл-Нефтохимик отива в турнира ”Чалъндж къп” заедно с Левски-Сиконко, а Пирин Балканстрой (Разлог) трябва да се надява на уайлд-карт.

ИВАЙЛО БАНЧЕВ