Референдумът за промяна на политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”, вероятно ще се проведе с въпросите, които бяха внесени заедно с близо 700 000 подписи на граждани. Пред bTV тази сутрин депутати коментираха, че вероятно няма да се стигне до редактиране като това, което значително „осакати” последното национално допитване за избирателната система.

Въпреки това, народните представители изразиха резерви по някои от предложенията. „Това е една компилация, една сборка, сбирщайн от идеи, част от тях популистки, част от тях смислени”, каза лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той посочи, че подкрепя задължителното гласуване, но електронният вот, макар да звучи „красиво и модерно”, крие много рискове.

Мариана Тодорова от АБВ изрази резерви по отношение на намаляването на депутатите на 120. Партията на Георги Първанов е за смесена система с мажоритарна квота. По думите й НС не бива да препятства референдума. Според нея електронното гласуване не е обект на дебат и е въпрос на време кога ще бъде въведено.

„Предложенията са крайно недемократични и бетонират политическата корупция и политическото брокерство”, заяви на свой ред Магдалена Ташева от „Атака”. Според нея не може България да има толкова депутати колкото Косово и Македония, а не е отчетен и провалът на смесената система на парламентарните избори през 2009 г.

„Имаме принципна позиция – народът трябва да бъде питан. Нека да има референдуми. Не съм привърженик на това да се редактират въпросите от страна на НС. (...) Трябва да свикнем, защото това също е част от образованието, което хората получават по демокрация”, коментира Гроздан Караджов от РБ.

Сценаристът на „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов подчерта, че „битката вече се състоя” и е ясно, че референдумът ще се състои. По думите му депутатите могат само да насрочат допитването.

От ГЕРБ не излъчиха представител за разговора, което той коментира така: „ГЕРБ като цяло бяхат от дебати – независимо какви са те. Ти да си виждала лидерът им и министър-председател да е излязъл на диспут на избори срещу някой политически опонент? В Лондон излезе срещу едни хора и беше жалък.