В Пловдив влизат в сила нови мерки за ресторантите и заведенията заради нарастващият брой заразени с COVID-19.

„Нощните клубове вече ще работят с намален капацитет на 50%. С това ще бъдат предотвратени струпванията по входовете и охранителите фирми, които имат договори с тях, ще се грижат да няма струпвания, да има дистанция. Повечето от тях поеха ангажимент да инсталират и термо камери. Включително на масите няма да бъдат разполагани повече от 6 човека и на дистанция повече от метър и половина. Това важи и за заведенията“, обясни областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Искам да благодаря на Асоциацията на ресторантьорите и на заведенията, както и на собствениците на нощните заведения, защото имам добра комуникация и диалог с тях и реално тези мерки произтекоха от тях самите. Те осъзнават, че ситуацията се усложнява и следва да вземем мерки на територията на нашия регион“, заяви тя.

Иван Достинов е собственик на заведение в Пловдив, което е взело мерки, за да спази новите ограничения, като осигуряване на разстояние от минимум 1,5 метра между масите: „Всички мерки, които са необходими са взети. Има дезинфектанти, тоалетните са почистват на всеки 1 час.“

„Доста маси махнахме, останалите ги разредихме. Това доведе до голям отлив на клиенти. Заради страха и цялата тази ситуация, хората спряха да идват. С 50-60% намаля оборотът, даже лятото беше още повече“, коментира Достинов.

Проверки са започнали и в хипермаркетите и градския транспорт.

„След като започнаха проверките, много от хората започнаха да спазват и мерките. Последните 2 дни от МВР 436 лица са проверени. 311 са предупредителните протоколи, които са връчени и 10 акта. Продължаваме с проверките, защото считаме, че безкомпромисно, особено за предпазните средства и носенето на маски, трябва да се спазва, тъй като виждате всеки ден скачат положителните проби“, допълни Дани Каназирева.

Проверки ще има и по нощните клубове.  

Днес 147 са случаите на новозаразени с коронавируса в Пловдив.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!