Затягат мерките срещу коронавируса в Пловдив. През изминалите 24 ч. има 109 положителни теста за COVID-19 в града. От днес се връща изискването до 100 клиенти да влизат в хипермаркетите едновременно. Проверка на bTV в няколко магазина в сутрешните часове показа, че навън няма опашки заради ограничението. 

Ако случаите на коронавирусна инфекция продължават да се увеличават, от местния щаб обмислят и връщане на времевите коридори за пазаруване за пенсионерите.

Снимка: btvnovinite.bg

Засилен ще е и контролът за носенето на маски в обществения транспорт. Проверките започнаха от рано сутринта и се извършваха от служители на Общинска полиция. Нарушения не липсваха както от страна на пътниците, така и от шофьорите.

Водач в нарушение се оправда, че вратата при него не се отваря и няма контакт с пътниците. Допълни, че му е изключително неудобно да прекара цял ден с маска.

„Проверките не са спирали, но към момента са сериозно засилени. През последните 10 дни колегите от Общинска полиция са проверили над 580 автобуса. Имаме констатирани над 70 нарушения“, обясни зам.-кметът на Пловдив Тодор Чонов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му, ако униформените видят пътник, който е без маска, той бива помолен да слезе и му се съставя констативен протокол или глоба. Санкцията е от 300 до 1000 лв. 

„Все още работим превантивно с предупредителни протоколи и устни забележки. За съжаление, повечето от случаите са на малолетни и непълнолетни - ученици“, допълни представителят на градската управа. 

Проверките в автобусите ще са не само за носене на маска, но и дали тя е поставена правилно. Проверки за маски текат и на други обществени места. Те се извършват от РЗИ и ОД на МВР.