В края на миналата седмица стана ясно, че Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват, а дейността ще бъде прехвърлена на Здравната каса.

Въпреки че реформи се готвят в почти целия сектор, тази се превърна в една от най-обсъжданите.

„Единственото сигурно е, че фондът се закрива. Оттам нататък как точно ще работи Здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подпомага деца, е абсолютно неясен, защото следва да бъде изготвена наредба, а тя не е готова”, коментира в „Тази сутрин” по bTV Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

По думите ѝ досега Фондът за лечение на деца е бил финансиран от бюджета, от дарения, от глоби, налагани от Агенцията за закрила на детето, както и от депозитите, които партиите дават на Централната избирателна комисия по време на избори.

„Сега, с този проектозакон, законодателят казва, че вече могат да се ползват същите привилегии за дарения към касата”.

В разговора участва и журналистът Григор Малинов, на чието дете предстои контролен преглед в Болония през януари.  „Това преместване на фонда дали няма да възпрепятства този процес”, попита той като израз на опасения, свързани с достъпа до леченията на децата, заради предстоящите структурни промени.

„Другото нещо за мен е как ще се прави контролът. Видяхме, че вчера министър Ананиев, който се води за най-добрия бюджетар на републиката, направи крачка назад и каза, че още не е решено дали Общественият съвет към Фонда ще продължи да съществува или контролните функции ще са по някакъв друг начин”, коментира още Малинов.

Според бившия управител на НЗОК д-р Нели Нешева обаче е рано да се правят заключения за дейността на Фонда, след като функциите му бъдат прехвърлени на Касата.

„Думата „закриване” не е точно коректната – фондът се премества. В момента в министерството има Комисия за лечение в чужбина, има Фонд за лечение на деца в чужбина - това са комисии, които са идентични на три места. Формулярите се издават единствено от Касата – когато преминат всички технически анализи, се стига до касата. Съвсем нормално е да се преместят на място, където най-адекватно могат да реагират”, коментира Нешева.