Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват, а дейността им се поема от Здравната каса. Промените са включени в проекта за бюджет на институцията, с който bTV разполага.

Предвижда се реформа в няколко закона, които засягат почти целия здравен сектор.

Снимка: btvnovinite.bg

Разкриването на нова болница например вече ще се разрешава от депутатите и то след анализ на необходимостта от ново заведение според Националната здравна карта.

Лекарите ще трябва да съобразяват лечението с цената на лекарствата и да предписват тези, които дават най-добри резултати и са най-изгодни за Касата.

Агенцията по трансплантация и ИА „Медицински одит” се обединяват в ново звено - Агенция за медицински надзор.

У нас последният последният пациент с трансплантиран бял дроб е Даниел Петков.

Включен е в австрийската листа на чакащите преди договорът с България да изтече. Подкрепян е от Агенцията по трансплантация и сега не разбира сливането ѝ с друга агенция: „В момента, ако някой не си върши работата в тази агенция, ще бъде прехвърлен и в другата и мислите ли, че там ще си върши работата”.

Комисията за лечение в чужбина, която изпраща пациентите като Даниел, се закрива и дейността ѝ преминава към Здравната каса. Същата съдба има и Фондът за лечение на деца. Целта е равен достъп до лечение, независимо от възрастта.

Пациентски организации обаче смятат, че като ефект от реформата ще се окаже, че министерството ще контролира само себе си.

Утре ще стане ясно кои от предложенията ще бъдат одобрени от Надзорния съвет.