На 22 март в Софийската опера и балет предстои премиера. Почитателите на оперното изкуство ще могат да се насладят на „Янините девет братя“ на Любомир Пипков.

Композиторът я създава между 1929 и 1932 г. Досега тя е била поставяна два пъти – през 1937 г. и през 1961 г., а сега възкръсва с ново сценично претворяване и изключително талантлив екип от солисти, оркестър, хор и балет, каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Пипков пише една истински българска музика с европейско значение, посочи гостът.

Навикът на публиката е към традиционната оперна класика. Нашата задача на съвременни творци е да се заравяме в българското оперно творчество, към новите опуси на това изкуство и така да даваме шанс да се развива и този жанр.

Тази година предстоят няколко международни гастрола – след около два месеца трупата на Операта ще постави шест спектакъла на сцената на „Болшой театър“, а после ще гостува в Полша, Китай, Япония.

Същевременно между 22 и 24 март за пръв път у нас ще се проведе и Международен форум „Опера Европа“. Ще се дискутират теми за бизнес и финанси, за корпоративната култура, за човешки ресурси – нещо което трябва бързо да научим и интегрираме в управлението на българския оперен театър, каза Карталов.

Вижте целия разговор във видеото.