14 хил. лева делят националния ни отбор по астрономия от участие в международна олимпиада, затова студенти организират благотворителен концерт за събиране на средствата.

Сумата е нужна за самолетни билети, тъй като събитието ще се проведе в Индия.

За пет години отборът е спечелил 76 медала – 15 златни, 25 сребърни и 36 бронзови.

Като отидеш на тези олимпиади е хубаво да се съсредоточиш не само над задачите и над това да вземеш медал на всяка цена, но и да създадеш приятелски връзки с деца от други държави, казва Теодор от Софийската математическа гимназия. Той, заедно със съучениците си, спечели пълен набор медали от олимпиадите в Литва и Киргизстан.

„За момента съм се насочил повече към космологията – това е изследването и еволюцията на Вселената като цяло”, казва Дилян Христов от НПМГ, който има покани да бъде студент в университетите в Глазгоу, Манчестър или Кеймбридж.

Готвейки се за международната олимпиада, учениците придобиват много, много знания и умения, които ще са необходими по време на техния професионален живот, когато станат учени, обяснява ръководителят на отбора Никола Каравасилев.

Концертът е на 15 януари, този петък, от 19,00 ч. в зала 3 на НДК. Поканата е 10 лева, която се явява и минималното дарение, с което всеки гост помага на инициативата.