Светлините на Айфеловата кула бяха изгасени тази вечер в знак на солидарност и подкрепа за населението на сирийския град Алепо.

Целта на тази символична акция е да привлече вниманието на световната общественост към необходимостта от вземане на спешни мерки за уреждане на конфликта в Сирия, заяви кметът на Париж Ан Идалго.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че евакуацията на мирното население на Алепо трябва да протича под международен контрол и с участието на хуманитарни организации, предаде Франс прес.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова за незабавно спиране на всички бойни действия в Сирия.

Същевременно стотици души демонстрираха в Париж в знак на солидарност с жертвите в северния сирийски град Алепо, където примирието бе прекратено, предаде Франс прес.

Някои демонстранти носеха червена дреха или предмет като символ на пролятата кръв, други държаха свещи. Те се събраха близо до Центъра "Помпиду" в центъра на френската столица и скандираха "Алепо, Алепо", "Сирия ще победи, Сирия ще живее" и "Башар, Путин, терористите сте вие".

"Цивилното население не е безразлично към случващото се в другия край на света. Трябва да се мобилизираме и да покажем възмущението си, за да изискаме да бъдат защитени цивилните в Сирия", каза заместник-председателката на френския клон на Амнести интернешънъл Сесил Кудриу.

"Хора умират днес, докато ние правим коледни покупки. Трябва да реагираме!", каза 41-годишната демонстрантка Клеманс.