Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова влезе в основната схема на турнира с награден фонд 600 000 долара във Варшава. Тя постигна победа с 6:4, 7:5 срещу рускинята Анна Лапушенко в третия кръг на квалификациите. Преди това 19-годишната пловдивчанка победи участващата с "уайлд кард" Алисия Росолска от Полша с 6:2, 6:1 и Татяна Перебюнис от Украйна с 6:3, 3:6, 6:2. С днешния си успех Пиронкова си гарантира 16 точки за световната ранглиста и 3855 долара от наградния фонд.

Днешният двубой на Цвети се разви по доста странен начин. Срещата бе изпълнена с пробиви, като българката направи осем, а съперничката й шест. Мачът започна с проблеми в началния удар и за двете, като Лапушенко завърши с общо 7 двойни грешки. След поредица от пробиви Пиронкова поведе с 5:4 и в последния си сервис гейм демонстрира стабилна игра, завършвайки първия сет. Вторият сет не бе много по-различен, като първата ни ракета поведе с 3:1 и пробив, но се стигна до изравняване за 3:3. Играта вървеше гейм за гейм, като Цвети отново бе по-концентрирана в края и спечели със 7:5.

Пиронкова, която има едва една победа в основна схема от началото на сезона, трябва да стигне до втори кръг, за да защити точките си от Варшава. Миналата година тя също премина през квалификации, където загуби в третия кръг от Еманюел Галярди, но влезе в схемата като щастлива губеща. След това победи в първия кръг Катарина Среботник и загуби във втория от Светлана Кузнецова.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ