1/3 от населението в България живее под прага на бедността. Това обяви в предаването „Тази сутрин” президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той се позова на данните на синдиката за прага на бедността у нас, които бяха представени вчера.

Изчисленията на КНСБ сочат, че четиричленно домакинство се е нуждае от 2242 лв. за храна, образование, жилище и здравеопазване. На човек от четири членно семейство – двама родители и две деца, са нужни по 560,55 лв. на човек месечно.

По думите на Димитров големият проблем е, че има работещи българи, които са бедни. По данни на синдиката 460 хил. са работещите бедни у нас, от които 260 хил. са на манималана работна заплата.

Президентът на КНСБ прогнозира, че след либерализацията на енергийния пазар ще доведе до поскъпване на тока с 10% до 20%, както се е случило навсякъде, където е бил либерализиран пазара. После цената може да падне, но ако пазарът сработи и има реолна конкуренция. Пламен Димитров напомни, че при голяма поевтиняване на петрола на световните пазари у нас бензинът не поевтиня. Вина за това има регулаторът – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), категоричен е синдикалистът.

Той определи писмото от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов с инвестиционни намерения към „Химко” като несериозно и опит за скандал. Според него „Химко” при определени условия можа да заработи, но не и в момента при тази цена на газта.