Петър Коджейков, който се барикадира вчера в дома си в столичния квартал „Стрелбище”, след като стреля по дъщеря си и по полицаи, е преживял преди 3-4 години инсулти и след това е имал бели петна. Това разказа в предаването „Тази сутрин” Ирина Христова, кумица на Коджейков.

Именно благодарение на помощта на Христова полицията успя вчера вечерта да обезвреди и изведе въоръжения Коджейков от дома му. По думите й преди инсулта той е бил с бистър ум, бил е кротък човек. Когато е получил инсулта, вече се е грижел за болната си жена, която има алцхаймер.

Жената е разбрала от телевизията за инцидента. Първо мъжът й се чул с Петър Коджейков, разбрали, че не е адекватен. Тя отишла на място, първоначално полицията не е била в контакт с нея.

Ирина разбрала, че нейният кумец е стрелял по крака на дъщеря си, след като тя му казала: "Тате, стига с тези мазета, няма да си ги носиш...”. Дъщерята смята, че е виновна, защото го е предизвикала с тази реплика.

Ирина Христова имала два разговора с барикадиралия се мъж. Втория път той се обадил, тогава тя предложила помощта си на спецслужбите. Те я инструктирали много точно кога да говори с Коджейков и как да действа. Не се е чувствала застрашена.  

Ирина Христова разказа още, че когато Петър Коджейков е бил уволнен от Йордан Соколов от системата на МВР не е бил озлобен, а е смятал, че това е нормално. Започнал е охранителен бизнес – първо само с камери, а после и с охранители, обслужвал е банки. Бизнесът му е бил изключително успешен.

Ако разбере, че е стрелял по собственото си дете и по колеги, той няма да го преживее, смята кумицата на Петър Коджейков.