Причината за насилието в затворите е начинът, по който е организиран денят на затворниците – те нищо не правят по цял ден. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод разследването на Мария Цънцарова, което разкри издевателства над затворниците в Белене.

По думите на Кънев проблем е и съотношението между затворници и надзиратели в българските затвори, което е силно в полза на хората зад решетките. „Млади хора, натъпкани в едно място и нищо не правят. Така беше и в казармата”, коментира правозащитникът.

Той се съмнява директорът на затвора в белене да знае за такива издевателства и да не предприема мерки.

„Бил съм в 200 затвора по света, не съм видял система, която да осъществява успешно поправяне на затворниците. Затворът е едно неизбежно зло. В България обаче затворите са сред най-лошите – такива има само в бившия СССР и в някои страни от Близкия Изток”, каза Кънев.

И според психолога д-р Калин Гайдаров проблем е липсата на активност сред затворниците. Смислената активност е много важна от психологическа гледна точка, уточни психологът.

По думите му е много важна и комуникацията с обществото, а то по-скоро не се интересува какво се случва зад решетките на принципа тези хора в затворите си го заслужават и стените на затворите са високи и нас не ни интересува какво се случва вътре.  се връщат в обществото дори по-лоши.

Според д-р Гайдаров това е причината затворниците да се връщат в обществото по-лоши.

Той припомни, че един затворник в САЩ е създал системата „Подкрепа за вазимопомощ”, но това в България не се случва.