Цялата Военномедицинска академия знаеше за частната клиника. Това заяви бившият министър на здравеопазването порф. Радослав Гайдарски пред bTV във вторник. По думите му за случая е сигнализирано многократно, но новото е, че разходите за клиниката по дерматология са били за сметка на ВМА, а приходите от дейността й са отивали в частни джобове.  

„Не мога да говоря за политически чадър, но много хора са знаели и е сигнализирано. Ако това се докаже, не става въпрос да се накаже само Стоян Тонев, а по веригата от Министерство на отбраната. Защото да източиш 12 милиона за една единствена клиника в болницата, да се иска само оставка е малко”, коментира още Гайдарски с уговорката, че е приятел с ген. Стоян Тонев, но не може да каже дали е корумпиран.

Според Гайдарски трябва да се види къде отива разликата между разходи и приходи от клиниката, защото това са „10-12 милиона държавна пара”.

Той твърди, че във времето, в което е бил министър, ВМА не е имала никакви задължения, а проблемите в лечебното заведение са започнали през 2009 година. Гайдарски обясни, че министърът на здравеопазването няма отношение към финансовите и административните дела на ВМА, тъй като те се контролирали от подчинени на Министерството на отбраната структури.

Д-р Емануил Найденов от Асоциация „Млади лекари за ново здравеопазване“, който също коментира темата, заяви, че „тези схеми съществуват от години”.

Той опонира на твърдението на Гайдарски, че по време на тройната коалиция в болницата не е имало проблеми, тъй като са изчезнали всички договори за обществени поръчки. Бившият министър пък отговори, че това е въпрос към ген. Стоян Тонев.

"Мен ме учудва, че нито една от казионните институции, включително и Българският лекарски съюз, не застана с ясна позиция. Аз съм на мнение, че става дума за някаква схема. Тези мениджъри са изградили сегашните схеми", коментира Найденов.

Според него е нонсенс Тонев да иска проверка от прокуратурата, при положение че одитът на Министерство на отбраната е направен по поръчка на именно на военното обвинение.

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си