В момента около 200 деца очакват документите им за лечение в чужбина или в страната да бъдат разгледани, винаги ще са около 200, защото всеки ден постъпват по 6 нови заявления. Това обяви в интервю за предаването "Тази сутрин" новият директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Той обяви още, че от 21 април до момента фондът е одобрил и платил лечението на 120 деца, от които 35 са изпратени в чужбина, а на останалите е финансирал част от лечението у нас, което не се поема от Националната здравноосигурителната каса (НЗОК).

Проф. Пилисоф е подготвил и ще внесе в Министерския съвет предложение за промени в работата на фонда, с които предлага де се съкратят сроковете, в които се разглеждат документите на децата.

Подадените заявления ще бъдат разглеждани до 2 работни дни. Външните експертизи ще се изпращат до края на работния ден след деня, в който е разгледана молбата.

Общественият съвет ще разглежда заявлението не по-късно от 10 дни след получаването на оферта и доклади от външни експерти.

Относно обвиненията, че децата се изпращат само в определени клиники Пилософ  уточни, че за конкретни заболявания има ограничен брой много добри специалисти. Тези, които имат съмнения за нарушения да ги докажат, призова директорът на Фонда за лечение на деца.