Годишно в България се раждат 400 бебета с увреден слух. Около 40 от тях са с пълна глухота. Оказва се обаче, че и за тези деца има шанс. Той се нарича кохлеарна имплантация.

След поставянето на слухови импланти децата могат да чуват и да живеят съвсем пълноценен начин на живот.

Клиниката по „Уши, нос и гърло" към ВМА е  една от двете клиники в България, които извършват тези сложни операции.

Сега обаче над 30 деца са обречени на чакане, защото болницата няма налични импланти. А за тези деца всеки един ден отлагане може да се окаже фатално.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

На този миг се надява и Елена. 11-месечното бебе Мириам е напълно глухо. Майката му Елена открива проблема преди 1 месец. „Тя не се обръщаше при силни звуци, не се стряскаше и решихме да проверим дали всичко е наред”, казва тя.

Единственият шанс за Мириам да върне слуха си е кохлеарната имплантация, при която специален имплант се поставя в черепната кост на пациента. Така, напълно глухи хора, могат да бъдат пълноценни отново.

От 10 години тези операции се провеждат и в Клиниката по уши, нос и гърло към Военномедицинска академия. За този период доцент Цветков е спасил над 150 пациенти от глухота. И няма нито една неуспешна операция.

„Детето, което е имплантирано на практика води съвсем нормален начин на живот. Някои учат чужди езици, говорят, пеят...”, казва доцентът.

Венци е един от първите пациенти на доц. Цветков, който се подлага на такава интервенция. Днес той е съвсем нормално, 9-годишно момче.

„Аз не съм казвал на мама и на тати, но мисля, че бих искал да стана археолог. Аз си мечтая да открия някога една кост например и да открия нещо от праисторическо животно”, заявява деветгодишното момче.

Майка му Галина Кирилова казва, че „имплантацията не е панацея, но в нашия случай тя направи така, че той да има равноправно и пълноценно детство”.

Днес обаче доцент Цветков не е сигурен дали ще дари това щастие на Елена и дъщеря й Мириам. Вече 30 деца чакат за операция, но импланти няма, въпреки че Здравната каса поема разходите за тях.

„Доставчиците не доставят имплантите на болницата, просто защото болницата не си е изплатила към тях задълженията. Тук особеното е, че здравната каса този път си е изплатила парите към болницата и всъщност се получава едно прекъсване на връзката между нашата болница и търговеца. И съответно търговецът може би е в правото си да казва: „Просто ми платете парите, които здравната каса ви е дала, и тогава ще ви доставя импланти”, обяснява доцентът.

Част от децата чакат повече от година. А при тях всеки ден е жизненоважен - колкото по-късно се направи операцията, толкова по-неефективна ще бъде тя.

По думите на доц. Венцислав Цветков операцията трябва да бъде направен на около една годишна възраст, „а има деца, които вече чакат от 6 месеца, 8 месеца, даже и година, просто защото парите, които са дадени, някъде са потънали.”

И двете фирми дистрибутори, с които работи ВМА, чакат парите си повече от 2 години.

„Първото голямо забавяне, което беше от 8 месеца, беше през 2009-та година.  След това имаме големи забавяния от 2011-та година. Оттогава започват забавянията”, обяснява Мери Босева, президент на фирма дистрибутор на кохлеарни импланти.

Към днешна дата ВМА дължи на едната фирма дистрибутор над половин милион лева.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

„През 2013-та година до ден днешен са получени 28 броя кохлеарни импланти. На стойност 940 800 лв., от тях са платени само 12 импланта. Към днешна дата има 16 импланта, които не са платени и възлизат на обща стойност от 540 122 лв., като са включени и два кабела по 1000 лева”, разяснява Босева.

От втората фирма дистрибутор обясниха, че задълженията са били забавяни два пъти в период от 2 и 3 години.

Снимка: bTV

От ВМА казват, че заварили задълженията от предишното ръководство. Тогава на фирмите дистрибутори на кохлеарни импланти се дължали над един милион лева.

За последните 6 месеца обаче са изплатени около 500 хиляди лева. И обещават, че скоро ще изчистят задълженията си напълно.

Снимка: bTV

„Ние ще ги върнем, разбира се, тези пари. Но това не може да стане с магическа пръчка. Ако следваме ритъма, в който изплащаме, мисля, че до половин година ще ги изплатим”, казва доц. д-р Венцислав Мутафчийски, зам.-началник на ВМА.

„Този възел трябва да бъде развързан. Единият край на възела се държи от мен, а другият край се държи от болницата, а накрая страдат децата. И просто отправям апел към ВМА да направят нещо, за да бъдат спасени дълговете, които те имат”, обявява Босева.

Решават пробелема през март

В медицината винаги има приоритети. Това, че ВМА се е заела с дейност, която не е в нейния обсег и е направила всичко възможно тези деца да живеят пълноценно. Вчера разговарях и с финансовия министър и решихме този проблем да бъде решен. През месец март ще бъде отпусната субсидията за ВМА и ще бъде изплатено задължението към фирмите-доставчици на имплантите. До момента тя е в размер на 540 000 лева, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на ВМА Стоян Тонев.

ВМА не е търговско дружество и е в пряка зависимост от задачите, които изпълнява. Моето намерение да вляза в политиката е именно такова - да решим подобни проблеми, добави Тонев.