24 часа след щурма на македонския парламент, стотици полицаи охраняват сградата в Скопие, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова.

Периметърът около зданието е напълно отцепен, като в близост не се допускат нито хора, нито автомобили. За тази вечер беше обявен нов митинг, но той се отлага във времето заради засиленото полицейско присъствие.

След като стана ясно, че площадът пред парламента в Скопие е силно охраняван, протестиращите се насочиха към сградата на европейското представителство.

Протестът тази вечер е много по-малоброен.

Към момента обстановката в Скопие е спокойна.

По-рано днес лидерът на СДСМ Зоран Заев, който беше ранен при снощния щурм, заяви, че насилието в сградата на парламента е било опит за убийство. „Направихме голяма крачка с избора на председател на парламента. Ще продължим по този път до сформирането на ново правителство”, допълни Заев и поздрави новия председател на парламента Талат Джафери.

Зоран Заев

Според него насилието е било предизвикано от Никола Груевски, Трайко Веляновски, Митко Чавков и Георге Иванов.

„Трябва да запазим спокойствие. САЩ, ЕС и международната общност в пас виждат движателя за връщане на демокрацията в страната. Вчера имаше опит за убийство с ясна цел и план, координиран с полицията”, смята Заев.

Междувременно македонският министър на вътрешните работи обяви, че ще подаде оставка и иска отговорност да понесат и други ръководители на МВР. По думите на Агим Нихиу причините да се оттегли от поста за морални. До момента оставката му не е приета.

Нихиу разкри, че настоял да се сформира оперативен щаб още когато започнали протестите, като в него са били включени ръководни лица от МВР.

„Щабът имаше готови планове за три варианта на действие – при мирни протести, избор на председател на събрание и за избор на правителство. За ръководител бе избран директорът на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков. Искам да информирам обществеността, че вчера от ескалацията на събитията до 20 часа нямах достъп до ръководителя на щаба, въпреки че го търсех и по телефона, и лично”, заяви Нихиу.

ВМРО ДПМНЕ и лидерът й Никола Груевски се дистанцираха от случилото се и осъдиха насилието, а президентът Георге Иванов се опита да посредничи в ситуацията и покани партиите на лидерска среща.

Опозицията обаче официално обяви, че бойкотира срещата.

А как реагираха социалните мрежи на напрежението в Скопие - вижте във видеото: