Македонците нямат вина за блокадата, която България наложи на страната за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев при отчета за работата на правителството в Скопие през първите 100 дни от мандата му.

Той посочи като приоритет решаването на проблемите, свързани с решението на България да не одобри преговорната рамка на страната с ЕС, пише македонският "Независен весник".

„Нито това правителство, нито страната ни, нито гражданите ни имат и най-малка вина за това положение. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и не можем да се откажем от правото си на самоопределение гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази щета за европейската интеграция ще бъде преодоляна скоро. Правителството няма да позволи блокирането да спре вътрешните реформи, а напротив - ще ускори темпото, оставайки изцяло ангажирано с преговорите с България. Ние знаем, че са възможни решения“, подчерта Заев.

След изказването на премиера, втори получи думата вицепремиерът Артан Груби, който говори на албански език, но се обърна на македнски към гражданите македонци и ги увери, че не се водят преговори за македонската идентичност и език и затова няма никакви основания за страх.

Република Северна Македония не преговаря с България за македонската идентичност и тя е гарантирана, заяви първият вицепремиер по време на отчета за първите сто дни на правителството.

Зоран Заев обяви, че до края на годината ще се състои среща на лидерите на политическите партии във връзка с евроинтеграцията, както и COVID кризата и други въпроси, които представляват интерес за гражданите.