„Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството на Северна Македония да спазва договорите, които подписва“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на конференцията „Западни Балкани“.

Той добави, че Северна Македония е подписала два договора за добросъседство – с България и с Гърция, като този с южната ни съседка бил изпълнен в рамките на един месец. „По договора с България не е изпълнено абсолютно нищо. Ние виждаме, че правителството в Скопие възприема българската позиция не като благородство, а като слабост“, коментира Каракачанов.

Той е категоричен, че разширяването на структурите на ЕС и НАТО на Западните Балкани е важен елемент от сигурността, но не може да се случва за сметка на българския национален интерес.

Според Каракачанов агресия се проявява не само към България, но и към Гърция и други съседни държави.

„Ако ние сега допуснем тази държава в този вид да влезе в Европейския съюз, тя ще представлява проблем за националната сигурност на всички европейски държави“, коментира министърът на отбраната.

Относно споровете за идентичността, Каракачанов коментира, че на част от населението тя е наложена. „Проблемът е, че тази нова идентичност се налага с фалшифициране на българската история. Кражба на история и спорове за герои е имало, има и сега. Кражбата на българската история, нейното фалшифициране и изопачаване на фактите обаче се използва за създаване на някаква нова македонска идентичност, но и да се налага омраза спрямо българите, българския народ и България като държава“, категоричен е Каракачанов.