Днес в рамките на петъчния парламентарен контрол основна тема беше българското вето върху старта на преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. 

Депутатите обсъдиха как се стигна до тук и защо Договорът за добросъседство не се изпълнява. 

„Стигнахме до пълен блокаж на двустранните отношения. Договорът не реши много въпроси - малцинствени проблеми, език на омразата и работа на междуведомствена комисия“, коментира независимият депутат Валери Жаблянов. 

От БСП попитаха кога страната ни е разбрала, че Скопие няма намерение да изпълнява контракта и защо страната ни не е реагирала по-рано.

Външният министър Екатерина Захариева обяви от парламентарната трибуна, че основният проблем е двустранната ни комисия, която не работи по вина на Северна Македония, които се оправдали с факта, че им предстоят избори. 

„Най-големият проблем е неизпълнението на договора. В него има текст за това, че няма да има претенции за малцинство у нас. Има неизпълнение за език на омраза и инфраструктурни проекти. Някой реши, че ще продължим да си затваряме очите. Скопие положи много усилия, за да изкриви позицията ни“, обясни пред народните представители първият ни дипломат. 

Външният ни министър допълни, че след настояване от българска страна ЕС е възобновил процедурата по разширяването си на Балканите. 

65 675 граждани на република Северна Македония са придобили българско гражданство за последните 10 години. Подадените молби са над 77 800, стана ясно още по време на парламентарния контрол.