Няма напредък в отношенията ни с Република Северна Македония, въпреки срещите, които проведе днес специалният пратеник Владо Бучковски. Той разговаря с премиера, президента и лидера на БСП Корнелия Нинова.

До конкретни решения обаче отново не се стигна.

В интервю преди около месец македонският премиер говори за обща история между нашите държави. У съседите последва политически скандал.

Вчера Заев обърна позицията си на 180 градуса - и обвини България, че накърнява идентичността на македонците.

„България наложи вето, наруши Договора за добросъседство и приятелство и с това застана на пътя на нашата европейска интеграция. Позицията на България е напълно нерационална и обидна за македонците и за целия наш народ. В 21 век не е европейски, нито демократично да кажете на другия как да се чувства, как да се самоопределя. Не е европейски да пишете историята на друг народ. Да му вменявате идентичност на друг народ и да го убеждавате, че трябва да го приеме“, заяви Зоран Заев.

Бойко Борисов призова за компромис, но на свой ред поиска обяснение за думите на Заев.

„Не изпълняваме договора за добросъседство? Дайте кое не изпълняваме от договора, дайте да го ревизираме ние. Ние сме европейска държава, която стриктно спазва договорите, ние нямаме претенции нито проблеми, за това ако имате претенции - дайте ги“, заяви премиерът Борисов.

Президентът Румен Радев пък заяви, че интеграция не би могла да се постигне, чрез натиск от трети страни:

"България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга".

Пред Бучковски Корнелия Нинова обяви, че БСП подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония, но не за сметка на българския национален интерес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!