„Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си със специалния пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски.

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

Борисов изтъкна, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

„България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности. Затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място“, посочи Борисов.

Той бе категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС.

В този контекст Борисов припомни, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Северна Македония бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.