България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност. Освен това, в бившата югорепублика има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано. Това е подчертал вицепремиерът Красимир Каракачанов на специалния пратеник на Северна Македония проф. Владо Бучковски, съобщават от пресцентъра на МО.

Разговорите идват след българското вето за началото на преговорите за членство в ЕС на западната ни съседка. Тези действия бяха определени от Скопие като „геостратегическа грешка“, а днес външното ни министерство отговори, че македонците не могат да получат подкрепа за „тоталитарен исторически наратив“ и при лансиране на „манипулативна теза“, прикриваща липсата на прогрес по двустранните въпроси.

„След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна“, е посочил Каракачанов.

По думите му „българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония“.

Красимир Каракачанов е подчертал също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като напомни, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.

Проф. Бучковски е призовал за „приятелски тон в двустранните разговори“ и възобновяване на доверието чрез диалог. По-рано днес, в интервю за „24 часа“, македонският представител призна, че „има сериозен проблем“ с антибългарските настроения в родината му, но е категоричен: „Уважението към нашето право на самоопределение, зачитането на нашата идентичност са нашите червени линии“.