Националният празник на България Трети март беше почетен с осветяването в цветовете на българския трибагреник на четири знакови обекта на Западния бряг на САЩ.

Инициативата на генералното консулство в Лос Анджелис, започна през 2022 г. с осветяването на сградата на общинския съвет в Лос Анджелис (City Hall Los Angeles), Калифорния, и за трета поредна година събра българската общност в парковото пространство пред емблематичната сграда със знамена и музика за отбелязване на празника.

Екипът на генералното консулство, децата и учителите от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис и танцьори от фолклорната група „Хоротропци“ очакваха сънародниците ни за запалването на светлините в 18:30 ч. местно време.

Снимка: Лора Стаматис

Всяка година инициативата се разраства в нови градове и щати по западното крайбрежие, с което генералното консулство цели както да зарадва все повече сънародници в САЩ в празничния ден, така и да се подчертаят силните връзки на приятелство, партньорство и сътрудничество, които свързват народите на двете съюзнически страни.  

За първи път тази година беше осветен мостът „Морисън“ (Morrison Bridge) в Портланд, щата Орегон, който представлява главна пътна артерия за центъра на града. За втора поредна година беше осветена и сградата на общината в град Финикс, Аризона, както и виенското колело в гр. Сиатъл, Вашингтон, където към инициативата се присъедини Българският център за култура и наследство в Сиатъл.

Очакваме към инициативата на генералното консулство за отбелязване на националния празник на България да се присъединят и други американски градове.