Олицетворение на злото. Така може да бъде описан комиксовият герой на Жокера, основният злодей във Вселената на „Ди Си” и противник на Батман.

Безпощаден, жесток и непредсказуем до лудост – тъжният клоун с усмихнато лице вдъхновява хора по цял свят от първата му поява през 1940 г. до днес.

Снимка: profimedia.bg

Новата екранизация за героя – „Жокера” на режисьора Тод Филипс пренаписа правилата за изграждането на класически антигерой, а играта на Хоакин Финикс създаде романтичен ореол около образа му.

Зрителите дори започнаха да симпатизират на психопата, който убива, без да му мигне окото заради обстоятелствата, които го тласкат по този път.

Оказва се, че образът на Жокера е излязъл извън екрана и е станал основно действащо лице на десетки протести по цял свят. Интересен е фактът, че демонстрациите са с различни каузи и по различно време, но са обединени от една идея – социалното неравенство. Тук се намесва и злодеят – за да покаже пътя към катарзиса чрез анархия.

Подбрахме седем от най-провокативните прояви, при които Жокера е бил лице на протеста:

1. Протестът на „Жълтите жилетки”

Протестът на „Жълтите жилетки” в Париж започна на 17 ноември 2018 г. с недоволство срещу цените на горивата и прерасна в най-голямата и продължителна демонстрация срещу социалното неравенство и политиката на френския президент Еманюел Макрон.  

Снимка: profimedia.bg

В продължение на седмици радикално настроени „жълти жилетки” опустошаваха Франция, като нанесоха щети за милиони и унищожиха безценни произведение на изкуството. Сред кървавите сблъсъци между полицаи и демонстранти, разбира се, се откроява и образът на Жокера.

 2. Френският протест в бяло

Радикалното поведение на Жокера няма пол. Доказателство за това е и медицинска сестра, която по време на протест срещу лошите условия на труд в обществена болница в Париж, е нарисувала клоуна злодей на лицето си.

Снимка: profimedia.bg

Датата е 14 ноември 2019 г., а здравни работници блокираха улиците на френската столица за часове, предизвиквайки транспортен хаос.

 3. Антиправителственият протест в Чили

Кървавата усмивка на Жокера се появява и на протеста срещу президента на Чили Сантиаго Пинера. Демонстрациите започнаха на 18 октомври заради увеличението на цената на билета за градски транспорт, след което прераснаха в недоволство срещу ниските заплати, лошото здравеопазване и образование, както и социалното неравенство.

Снимка: profimedia.bg

Повече от месец вандализмът превзе улиците на Чили, стотици бяха ранени, а десетки загубиха живота си при сблъсъците с полицията.

 4. Безредиците в Хонконг

В средата на юни тази година хиляди протестиращи блокираха улиците на Хонконг заради закон, който позволява екстрадиции в Китай. Напрежението ескалира и предизвика масови безредици и сблъсъци с униформените.

Снимка: profimedia.bg

Въпреки че правителството отмени спорните текстовете, кървавите демонстрации продължиха с месеци, а маските се превърнаха в основен атрибут на протестиращите. На кадри от размирицете, които продължават с месеци, се отличава ликът на Жокера.

 5. Денят на младежта в Индонезия

По традиция на 28 октомври в индонезийската провинция Джокякарта отбелязват Деня на младежта. Тази година обаче празникът беше белязан от протест срещу политиката на правителството в сферата на образованието.

Снимка: profimedia.bg

Въпреки че демонстрацията започва мирно, с появата на Жокера напрежението ескалира.

6. Разделението заради Дъблинското споразумение

Дъблинското споразумение действа от 2013 г. и определя коя членка на Европейския съюз е длъжна да проучи кандидатурите за бежански статут, за хората, търсещи защита. След законова поправка през 2018 г. на френското правителство, която регулира интеграцията на мигранти, стотици парижани излязоха на улицата.

Снимка: profimedia.bg

Страхът от бежанска вълна раздели обществото и предизвика безредици по улиците на френската столица. Отново едно лице се откроява на кадрите – ликът на тъжния клоун с весело лице.

7. Антиправителственият протест в Ливан

На 23 октомври 2019 г. стотици демонстранти блокираха движението в ливанската столица Бейрут с искания за по-добър живот.

Снимка: profimedia.bg

Те изразиха искания за промяна на лошите условия на живот в държавата и ефективна борба с корупцията. Едва ли ще има изненадани, че на протест срещу социалното неравенство отново се появява образът на най-големия злодей – Жокера.