Предстоящата премиера на филма “Жокера” вдигна на крак властите в Съединените щати – от ФБР, както и от няколко местни районни полицейски управления затягат мерките около киносалоните, защото се притесняват от масови стрелби по време на прожекциите.

В ролята на Артър Флек – Жокера влиза актьорът Хоакин Финикс, а режисурата е на Тод Филипс. Филмът беше приет с бурни овации и получи голямата награда на кинофестивала във Венеция. Още с началото на продукцията Филипс коментира, че прочитът му на историята е вдъхновен от култови ленти от миналото като “Шофьор на такси” с Робърт Де Ниро и е изпълнен с много сцени на насилие.

Съединените щати имат мрачна история с премиерата на филми за Батман. През 2012 г. в Аурора, Колорадо, по време на среднощна прожекция на лентата “Възходът на Черния рицар” стрелец убива 12 души и ранява други 70.

Стрелецът с име Джеймс Хомс, но с прякор Жокера, получи доживотен затвор без право на замяна.

В официално изявление компанията, която притежава най-много кино салони в цял свят – AMC, обяви, че разрешението за носене на карнавални костюми по време на прожекциите остава, но с едно уточнение – “Забранено е носенето на маски, боя на лицето и други, които скриват самоличността на посетителите. Забранено е и носенето на каквито и да било оръжия”.

Снимка: Screenshot / Joker movie

От своя страна, компанията “Ландмарк”, която също притежава киносалони, категорично забрани носенето на каквито и да било костюми по време на прожекциите на филма.

Ситуацията около предстоящата премиера на “Жокера” е толкова сериозна, че от ФБР призоваха местните районни управления да затегнат мерките за сигурност и да осигурят допълнително присъствие около и в кино салоните в страната.

Снимка: Screenshot / Joker movie

“Макар стандартната ни практика да не коментираме определени аспекти от разузнаването, ФБР държи връзка с местните полицейски управления, както и партньорите ни от частния сектор, заради съмнителни публикации онлайн във връзка с предстоящата премиера на “Жокера”. Призоваваме публиката също да бъде на щрек и да докладва всякакво съмнително поведение на униформените”, гласи съобщението на ФБР.

Кино критици вече изразиха своите притеснения за филма. Макар ролята на Хоакин Финикс масово да се приема за гениална и да е доста вероятно да му донесе награда “Оскар”, те твърдят, че “героизирането на Жокера е много опасно” в истинския живот.

От “Уорнър брос” вече пуснаха официално изявление, в което категорично подчертават, че “Жокера” не подтиква към никакво насилие в истинския свят”.

Компанията получи отговор от Санди и Лони Филипс – родители на една от жертвите при стрелбата в Аурора през 2012 г. Те предизвикват кино гиганта да спре да дава пари на организации и политически кандидати, които защитават правото за носете на оръжие в Съединените щати. Според изявлението им “Уорнър брос” и дъщерната им компания AT&T са осигурили най-малко 66 хил. долара като политически дарения към членове на американския Конгрес, които са про-оръжия.

Премиерата на “Жокера” е на 4 октомври и интересът към лентата е огромен.