Жертвите в Германия достигнаха 157. Канцлерът Ангела Меркел посети най-тежко засегнатите райони. Освен помощ от спасителните екипи, много доброволци помагат на бедстващите в засегнатите райони.

Големи фирми в Германия от различни браншове обявиха, както парична, така и материална помощ. Подкрепа дойде и от съседни на Германия страни, а наши сънародници определиха като бърза реакцията на държавата.

Димитрина Димова живее с родителите си в село, което се намира близо до мястото, на което се вливат реките Мозел и Рейн.

„При нас обикновено се случва веднъж в годината да сме наводнени, но този път беше много повече от обикновеното“, обясни Димитрина Димова.

Този път селото им е изцяло откъснато от света и Димитрина не успява да стигне до последния си учебен ден.

Българският лекар доктор Огнян Каменов обаче поема на път през опустошените райони, за да достигне до работното си място. Болницата, в която работи, също се налага да бъде евакуирана.

„Тръгнах в 6 часа сутринта и стигнах в 20 часа вечерта. За сто километра, които нормално ги изминавам за 59 минути“, каза д-р Огнян Каменов.

Според лекаря ни ситуацията все още крие много опасности.

„Сега има опасност, понеже много мазета са наводнени, да станат токови удари и просто не може да пуснат тока изведнъж, защото могат да загинат хора по този начин“, допълни доктор Огнян Каменов

И според двамата ни сънародници реакцията на държавата в екстремната ситуация е адекватна.

„След като цялата болница се освободи за 6 часа значи това е доста добър резултат. Може би ще се възстанови работата в болницата от 3 до 4 седмици“, смята д-р Каменов.

„Всяко село си има пожарна, която се грижи за това да слага знаци, идват с помпи да изкарват, те са подготвени и се чувстваме сигурни“, допълни Димитрина

Граждани също заявиха готовността да си приютят непознати изпаднали в беда, а цели хотели предлагат безплатен престой.

Каква финансова помощ ще отпусне държавата ще стане ясно вероятно през следващата седмица.