Броят на загиналите при катастрофалните наводнения в Германия днес достигна 141, след като полицията съобщи за 98 загинали в западната провинция Райнланд-Пфалц, предаде ДПА. В съседната провинция Северен Рейн - Вестфалия, до петък вечерта беше потвърдена смъртта на 43 души.

Полицията съобщи също за 670 пострадали в окръг Арвайлер, един от най-пострадалите райони в Райнланд-Пфалц. Стотици хора в региона остават в неизвестност.

Над 23 хиляди души участват в спасителните операции в Северен Рейн-Вестфалия, според местните власти.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер днес посети заедно с премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет град Ерфтщат, където много къщи бяха разрушени, а десетки коли отнесени от придошлите реки през последните дни.

Снимка: EPA

 

Щайнмайер изрази сърдечни благодарности на участниците в спасителните операции и призова да продължи подкрепата за пострадалите. Той изтъкна, че солидарността ще е нужна и след като бедствието слезе от първите страници на вестниците. Лашет от своя страна описа ситуацията като "бедствието на столетието" и обеща, че ще бъде оказана помощ бързо и без излишна бюрокрация.

Снимка: EPA

Германският канцлер Ангела Меркел утре ще посети опустошения от стихията град Шулд в провинция Райнланд-Пфалц.