В опит да затоплят отношенията си в Анкара се срещнаха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Освен сложните двустранни отношения заради териториалните спорове в Егейско море, двамата държавници обсъдиха и войната в Ивицата Газа.

Мицотакис заяви, че двамата с Ердоган са се съгласили, че имат несъгласия.

Гърция подкрепя Израел и смята „Хамас“ за терористична организация, а Турция подкрепя палестинската кауза и в нейни болници се лекуват над 1000 ранени бойци на групировката.

Мицотакис отбеляза, че това е четвъртата му среща с Ердоган за последните 12 месеца и това показва, че двете съседни страни могат да установят „този подход на взаимно разбирателство“.

Според Мицотакис тази нова „нормалност“ в двустранните отношения, залегнала и в съвместната декларация, приета на срещата му с турския президент в Атина миналия декември, се изгражда на три равнища – политическия диалог, позитивния дневен ред и мерките за изграждане на доверие.

Гръцкият премиер се спря на позитивния дневен ред, върху който се изграждат отношенията между двете страни. Той отбеляза, че „този подход доведе до положителни резултати“. Сред „осезаемите резултати от взаимна полза“ Мицотакис спомена и приветства създаването на Гръцко-турска търговска палата, която има за цел да укрепи търговския стокообмен и бизнеса.

Гръцкият премиер заяви още, че споразумението и сътрудничеството между двете държави по отношение на миграцията „дава плодове“. Гърция продължава да е съгласна с финансирането на Турция от страна на ЕС, за да се пресече нелегалната миграция, стана ясно от думите му.

Той спомена и гръцкото малцинство в Турция, а по отношение на мюсюлманското малцинство в Гърция заяви, че „то се радва на всички права и възможности, които имат гражданите в страната“.

Мицотакис каза също така, че страната му продължава да подкрепя присъединяването на Турция към ЕС, но постави пред Ердоган въпроса за Кипър.