Засилва се взаимният обстрел между Израел и палестинските групировки в Ивицата Газа. А в различни градове по света хиляди излязоха в подкрепа на палестинската автономия.

Тази вечер Съветът за сигурност на ООН ще обсъди отново кризата в Близкия изток, а снощи американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на двете страни.

Днес Израел бомбардира дома на лидера на "Хамас". Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че ударите ще продължат колкото е необходимо. В град Газа местните издирват близките си сред руините.

От понеделник насам от ивицата към израелските градове са полетели 3000 ракети – повече от общия им брой за последните няколко години. Загиналите от израелска страна са 10, а от палестинска – над 180, сред които и 40 деца.

В неделната си молитва папа Франциск призова всички страни за мир.

„Растящата омраза и насилие е тежка рана, нанесена на братството и мирното съвместно съществуване. Наистина ли мислим, че можем да изградим мир, разрушавайки другия?“, заяви папа Франциск.

Позицията на Вашингтон остава непроменена – подкрепа за правото на Израел да се защитава и тревога заради цивилните жертви и от двете страни. В телефонния си разговор с Нетаняху Джо Байдън е призовал за защита на журналистите, след като вчера израелската армия събори блок, в който се помещаваха и офисите на международни медии.