Повече от 5000 души бяха погребани под рухналите сгради вследствие на земетресението, което разтърси Югоизточна Турция и Сирия в ранните часове на понеделник. Ранените са хиляди, а броят на загиналите се увеличава.

Земетресението с магнитуд 7,8 срути цели жилищни сгради и нанесе огромни щети в Турция и Сирия. Това е най-голямото земетресение от две години насам, регистрирано в света от Геологическата служба на САЩ.

В границите на самата Турция за последно подобна трагедия е отчетена през 1999 г., когато трус с подобен магнитуд опустоши гъсто населения източен район на Мраморно море близо до Истанбул, убивайки над 17 000 души.

Снимка: Reuters

Всички фактори за смъртоносно земетресение са налице

Големият брой на жертвите е резултат от няколко фактора: големият магнитуд на земетресението, фактът, че е било близо до повърхността, както и близостта до населени места. Земетресението от понеделник е възникнало само на около 18 км под повърхността. Това означава, че сеизмичните вълни не е трябвало да изминат дълъг път, преди да достигнат повърхността, което е довело до по-силни трусове.

От вчера досега са регистрирани най-малко 185 вторични труса.

Снимка: Reuters

Професор Джоана Форе Уокър, ръководител на Института за намаляване на риска и бедствията към Университетския колеж в Лондон, каза пред Би Би Си „От най-смъртоносните земетресения през дадена година само две през последните 10 години са били с подобен магнитуд, а през предходните 10 години – четири“.

Но не само от силата на труса и местоположението му зависи какъв ще бъде размерът на опустошенията. Фактът, че земетресението е станало в ранните часове на деня, когато повечето хора са били по домовете си и са спели, е допринесло за големия брой жертви.

Здравината на сградите също е фактор. В самия регион не е имало голямо земетресение през последните години, нито предупредителни знаци, че може да се случи трагедия от такъв мащаб. Това естествено води до по-ниско ниво на готовност, отколкото в регионите, в които земетресенията са често срещани.  

В Северна Сирия до момента се съобщава за повече от 1600 жертви. Спасителните екипи съобщиха, че много сгради са повредени или разрушени и че хора са затрупани под развалините.

Земетресението е засегнало региона, който е дом на милиони бежанци, разселени от гражданската война. Още преди земетресението ситуацията в голяма част от региона беше критична заради мразовитото време, рушащата се инфраструктура и епидемията от холера, които причиниха страдания на много от живеещите там.

Снимка: Ройтерс

Какво предизвика земетресението?

В региона на Турция се намират три тектонски плочи - Арабската, Анадолската и Африканската. По-голямата част от държавата обаче е разположена на Анадолската плоча.

Анадолската и Африканската плоча се изместват, като това води до натрупване на триене и напрежение, което се освобождава под формата на земетресения, казва пред „Вашингтон пост“ Яареб Алтауел, сеизмолог в Националния информационен център за земетресенията в Колорадо.

Арабската плоча се придвижва на север със скорост от около 11 милиметра годишно, казва Стивън Хикс, сеизмолог от Университетския колеж в Лондон. Поради това Турция, която се намира на Анадолската плоча, се притиска на запад.

Това движение означава, че в Турция има два основни разлома, където възникват земетресения - Северноанадолския разлом с дължина 1500 км и Източноанадослкия разлом с дължина близо 500 км. През последните години повечето големи земетресения възникват в района на северния разлом, който е близост до Истанбул. Поради това той е обект на по-голямо внимание за сметка на източния, където през последното столетие не са регистрирани земетресения с магнитуд по-голям от 7.