Вашингтон потвърди, че 24 души са разменените затворници между Русия и някои западни страни, включително САЩ и Германия.

Защо е толкова голям броят им и защо размяната се случва сега – това са основните въпроси, които политологът Борис Пастухов си задава.

Според него размяната на затворници цели да помогне на един от кандидатите за президент на САЩ на задаващите се избори.

Повечето от затворниците и от двете страни са съдени заради шпионска дейност или участие в неправителствени организации. Единствено Вадим Красиков е осъден за убийство (повече подробности вижте надолу).

„Ако бях Доналд Тръмп, щях да кажа, че освобождаването на Красиков е признак на слабост - пуснали са убиец да се върне в Русия“, коментира Пастухов, цитиран от Ройтерс.

Сред освободените затворници са американските граждани Еван Гершкович, репортер на Wall Street Journal, и бившият американски морски пехотинец Пол Уилън.

„Защо са толкова много разменените затворници? По принцип за Кремъл е по-добре опозиционерите да са извън русия. Това е често срещана тактика. Кремъл се опитва да ги изгони. Навални, може би, беше изключението, въпреки че се опитаха и него да изгонят. Кремъл вярва, че има разграничение между опозиционери и емигранти. За тях щом веднъж си напуснал страната, вече не представляваш заплаха“, добави политологът Борис Пастухов.

Еван Гершкович

Американският журналист Еван Гершкович беше осъден на 16 години в наказателна колония със строг режим по-рано този месец по обвинения в шпионаж.

Еван Гершкович
Снимка: Reuters

Репортерът на Wall Street Journal (WSJ) беше арестуван миналия март, докато прави репортаж в град Екатеринбург, на около 1600 км (1000 мили) източно от Москва.

 

Прокурорите го обвиниха, че работи за Централното разузнавателно управление (ЦРУ), обвинения, които Гершкович, WSJ и правителството на САЩ отричат.

Това бележи първата присъда на американски журналист за шпионаж в Русия след края на Студената война преди повече от 30 години. След първоначалния си арест той е държан в прословутия московски затвор Лефортово.

Пол Уилън

54-годишният Пол Уилън беше осъден на 16 години затвор през 2020 г., след като беше арестуван в Москва по подозрение за шпионаж през 2018 г.

Бившият американски морски пехотинец е гражданин на четири държави - САЩ, Канада, Великобритания и Ирландия.

Пол Уилън
Снимка: Reuters

Неговият адвокат каза, че той е държан в затвор в района на Мордовия. След като е уволнен от армията през 2008 г. за лошо поведение, той става консултант по сигурността и започва да пътува неколкократно до Русия. През декември 2018 г. той е арестуван от руската агенция за държавна сигурност ФСБ, която твърди, че е бил „хванат в шпионаж“ в Москва. Семейството му винаги е отричало обвиненията.

Алсу Курмашева

В същия ден, в който Гершкович е осъден, руско-американската журналистка Алсу Курмашева е осъдена на шест години и половина в затвор със средна степен на сигурност след закрит процес.

Тя е редактор на татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа, което се финансира от правителството на САЩ.

Алсу Курмашева
Снимка: Reuters

Осъдена е за разпространение на невярна информация за руската армия. Съпругът ѝ Павел Буторин по-рано каза, че тя е била арестувана заради книга, публикувана миналата година, която е колекция от истории за руснаци, които се противопоставят на войната в Украйна.

Курмашева има американско и руско гражданство и е живяла в Прага със съпруга си и двете си дъщери. Тя беше задържана през юни 2023 г., след като е посетила майка си в Русия.

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза е виден руски дисидент и един от най-ярките противници на режима на Путин, както и открит критик на войната в Украйна и вътрешните репресии срещу инакомислещите в Русия.

През 2023 г. 42-годишният беше осъден на 25 години затвор за разпространение на „фалшива“ информация за руската армия и за това, че е свързан с „нежелана организация“.

Владимир Кара-Мурза
Снимка: Reuters

Кара-Мурза е бивш журналист и политик. Той отхвърли всички обвинения. Британско-руският гражданин е излежавал присъдата си в затворническа колония в Сибир, където съпругата му каза, че е развил неврологично заболяване в резултат на отравяне.

Иля Яшин

Един от най-известните опозиционери в Русия Иля Яшин беше осъден на затвор през 2022 г. за „разпространение на фалшиви новини“ за армията на страната.

Той беше арестуван, след като осъди заподозрени руски военни престъпления в Буча.

След смъртта на бившия опозиционен лидер Алексей Навални в затвора, Яшин каза, че се страхува за живота си. По-рано той обвини президента Владимир Путин, че е „полудял от властта“ в поредица от писма от затвора в западната област Смоленск, където е държан.

 

Олег Орлов

Олег Орлов е руски правозащитник, който беше вкаран в затвора през февруари, защото нарече Русия фашистка държава и критикува войната в Украйна.

Олег Орлов
Снимка: Reuters

Преди това той беше председател на организацията „Мемориал“, носител на Нобелова награда.

71-годишният беше осъден на две години и половина за „многократно дискредитиране“ на руските въоръжени сили.

При обжалването на присъдата си през юли той сравни руската съдебна система с тази на нацистка Германия. Присъдата му беше произнесена след повторен процес.

Лилия Чанишева

Лилия Чанишева е осъдена на девет години и половина затвор по-рано тази година, след като беше обвинена в екстремизъм от властите.

Тя е служила като местен координатор в мрежата за борба с корупцията на покойния опозиционен лидер Алексей Навални.

Първоначално е осъдена на седем години през 2023 г. Прокурорите обжалват присъдата а мотив, че е твърде снизходителна. Чанишева е първият от съюзниците на Навални, които са осъдени. Повечето от другите активисти от организацията му са избягали от Русия в изгнание.

Ксения Фадеева

Ксения Фадеева е осъдена на девет години затвор от властите, след обвинение в организиране на екстремистка група.

Тя е била местен организатор на антикорупционната фондация на Алексей Навални в сибирския град Томск, където впоследствие е задържана.

Ксения Фадеева
Снимка: Reuters

Нейните адвокати твърдяха, че тя е прекратила връзката си с организацията, преди тя да бъде определена за екстремистка група през 2021 г.

Саша Скочиленко

Саша Скочиленко беше осъдена на седем години в наказателна колония за подмяна на етикетите с цените на супермаркетите с антивоенни послания през ноември миналата година като форма на протест.

Саша Скочиленко
Снимка: Reuters

Етикетите ѝ са насочили вниманието към смъртта на цивилни в Мариупо, На тях тя пише, че Русия се е превърнала във „фашистка държава“.

Художничката от Санкт Петербург беше държана в център за задържане в града от април 2023 г.

Кевин Лик

Германско-руският гражданин Кевин Лик беше осъден за държавна измяна като тийнейджър. Така той стана най-младият човек, който някога е бил признат за виновен за престъплението.

Израства в Германия и се мести в Русия, когато е на 12 години. Властите го осъдиха на четири години затвор миналия декември за предполагаемо изпращане на снимки по имейл до „представители на чужда държава“ преди и по време на инвазията на Русия в Украйна.

Съдът твърди, че той е посетил и снимал „места на разполагане“ на руски войски.

Андрей Пивоваров

Руският опозиционен активист Андрей Пивоваров оглави фондация "Отворена Русия", създадена от бившия олигарх Михаил Ходорковски, който прекара десетилетие в затвора за кампания срещу Путин.

Пивоваров беше арестуван през 2021 г., след като се опита да напусне страната от Санкт Петербург. Той е обвинен в ръководене на „нежелана организация“.

Рико Кригер

Германският гражданин Рико Кригер беше обвинен в поставяне на експлозиви в Беларус и осъден на смърт, преди да бъде помилван от лидера на страната Александър Лукашенко по-рано тази седмица.

Рико Кригер
Снимка: Reuters

В силно хореографирано интервю за контролирани от държавата медии той каза, че е действал по инструкции от Украйна, но не бяха дадени доказателства.

Той е първият западен гражданин, осъден на смърт в Беларус.

Други затворници с германски паспорт:

  • Дитер Воронин е осъден на 13 години затвор по обвинения в "държавна измяна", след като Москва го обвини, че е получил секретна военна информация от друг журналист, Иван Сафронов, който остава зад решетките, предаде AFP,
  • Върнат е Патрик Шобел, който беше задържан в Санкт Петербург по-рано тази година, след като в него е открит с пакет гумени мечета от канабис,
  • Херман Мойжес е имиграционен адвокат, изправен пред обвинения в държавна измяна, след като беше арестуван през май,
  • Вадим Останин, бивш ръководител на един от регионалните офиси на Алексей Навални. Той с осъден на девет години затвор през 2023 г.

Вадим Красиков

Един от най-известните затворници, освободени обратно в Русия, е агентът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия за убийството през 2019 г. на чеченски командир в изгнание в парк в Берлин.

Жертвата е Зелимхан Хангошвили. Той се е бил военен командир по време на войната срещу федералните сили през 2000 г.  

През 2019 година Вадим Красиков се приближава към жертвата си и произвежда изстрел от разстояние със заглушител, след което я прострелва още два пъти контролно в главата от близко разстояние.

Вадим Красиков
Снимка: Reuters

По време на процеса срещу него прокурорите казаха, че той е действал по заповед от Русия и че е принадлежал към силно секретно звено "Вимпел" на ФСБ. Защитаващите го адвокати настояха, че той е бил строителен работник, а не убиец.

Той отрече да е известен като Красиков и се представи като Вадим Соколов - името по паспорта, с който пътува. В скорошно интервю с американския водещ на токшоу Тъкър Карлсън Путин намекна, че страната му иска освобождаването на „патриота“ Красиков в замяна на американския журналист Еван Гершкович.

Роман Селезньов

Роман Селезньов беше признат за виновен за хакерска схема през 2017 г., причинила щети в размер на 169 милиона.

Американски служители казаха, че той е откраднал данни от кредитни карти от ресторанти и ги е продал на черния пазар.

Той беше осъден на 27 години затвор за схемата, която според прокурорите е управлявал между 2009 и 2013 г.

Според Министерството на правосъдието Селезньов е използвал софтуер, който му позволява да открадне милиони номера на кредитни карти от хиляди фирми. Баща му е Валери Селезньов, депутат и съюзник на Путин.