Кои са най-близките хора в обкръжението на Владимир Путин?
Кой съветва и на кого се доверява президентът на Русия?
Кой подклажда прословутата параноя в Путин?
Въпроси, които от началото на войната (24 февруари бел. ред.) вълнуват милиони по целия свят. Отговорите са любопитни. Имената в този списък - още повече. Всички те са силовики* .

*(силовик от руски език – човек, който е започнал политическа кариера след като е бил част от войската, полицията, или службите за сигурност – бев. ред.)

СИЛОВИК №1 

Николай Платонович Патрушев: най-опасният от обкръжението на Владимир Путин. 
Роден на 11 юли 1951 г. в Ленинград, СССР 
Руски държавник, директор на федералната служба за контраразузнаване и федералната служба за сигурност на Русия от април 1995 г.  Генерал от армията (2001). Герой на Руската федерация (2000). Пълен кавалер на Ордена за заслуги към Отечеството.

Злият гений на Руската федерация. Мозъкът на всяка една съвременна форма на репресия срещу „свободолюбивите“ граждани на Русия. Идеологът на неписаната наказателна акция срещу всеки руски гражданин, дръзнал да надигне глава срещу режима на Владимир Путин. Авторът на стотици атаки срещу човешките права и свободи. Основоположникът на страховитата тайна полиция в Русия. Може да наречете Николай Патрушев както решите, но, което и име да му изберете, няма да сбъркате.

Според естонското издание „Гордон“, днес, на шестия ден от изстрелването на първата ракета над Киев от руските военновъздушни сили, името на Николай Патрушев смразява политическия елит от Запада. За това си има и конкретен повод: руснакът е считан за основния двигател на „превантивната ядрена война“. Той е твърдо убеден, че Руската федерация трябва да нанесе първия ядрен удар. От години Патрушев опитва да убеди далеч по-склонния на компромис по този въпрос Владимир Путин.

Баща му – Платон, е моряк и участник във Великата отечествена война (1941-1945). Активен партиен организатор и носител на куп награди за заслуги към родината. Майка му Антонина също е активен политически деец: химик по образование, тя работи като медицинска сестра в съветско-финландската война и в блокадата на Ленинград.

Патрушев завършва корабостроителен институт и за кратко работи като машинен инженер, но едва навършил 24 години попада в отдела по контраразузнаване на КГБ като младши детектив в Ленинград. Първо отговаря за борбата с корупцията, впоследствие и за борбата с тероризма.

Пътищата му с Путин се пресичат още в края на 70-те години на миналия век. Двамата градят кариера рамо до рамо в ленинградското КГБ. От тогава се счита, че генералът е един от най-близките му приятели и довереници. Нещо повече: в Русия Патрушев е смятан за следващия президент на Руската федерация.

Репутацията му на Запад е меко казано мрачна. През 2008 г., по време на така наречената „петдневна война“ между Русия и Грузия, Патрушев напълно подкрепя руската агресия срещу Грузия като секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

През 2014 г., ръководейки руския съвет за сигурност, участва в организацията на анексирането на Крим и избухването на война в Югоизточна Украйна. След анексирането на Крим, той е вписан в санкционния списък на Европейския съюз. 

През 2016 г. сър Робърт Оуен – съдия от Върховния съд на Великобритания назовава името му като човека одобрил убийството на подполковника от руската и съветската държавна сигурност Александър Литвиненко.

През 2018 г. името на Патрушев бе включено официално в прословутия списък на Кремъл за граждани на Руската република, на които САЩ налагат санкции заради конфликта с Украйна с 22 негови сънародници.

Синовете на Николай Патрушев също сред галениците на Владимир Путин. За по-големия – Дмитрий, се знае, че е бивш вицепрезидент на ВТБ Банк, а от 2018-а е министър на земеделието в Русия. Само на 36-годишна възраст, с указ на президента, той е удостоен с Орден на честта за големия си принос в „организацията на кредитното подпомагане на агропромишления комплекс“.

Интересна е визитката и на по-малкия наследник на Парушев – Андрей. В момента той е член на Борда на директорите на "Газпром нефт" и също като брат си е носител на Орден на честта в родината си, въпреки своята младост.

Ако си мислите, че съпругата на Николай Патрушев кротко си стои у дома и домакинства, ще ви разочароваме. На младини Елена Николаевна работи по специалността си – лекар по ултразвукова диагностика. С изчакването на съпруга си в йерархията и нейните интереси се променят и вече три десетилетия тя оглавява компанията за износ на метален скрап – BORG LLP.

Патрушев е сочен като върл противник на Запада, за който е убеден, че цели унищожението на Русия. Виден привърженик на конспиративните теории, който никога не е криел своята неприязън към САЩ.

С не по-малко отвращение Патрушев говори и за Украйна, която нарича открито „клонинг на Западния свят“. Смятан е за идеолог на редица политически убийства и репресии, освен това срещу Литвиненко. Твърди се, че през 2016 г., руските оперативни работници, изпратени от него да свалят правителството на Черна Гора, са кацнали и напуснали Подгорица именно с неговия частен самолет. Превратът, заплануван от него, е неуспешен. Патрушев обаче е цитиран от експерти като ръководителя на Кремъл за Балканите, което показва и все по-твърдия подход на Русия към региона.

Патрушев стои и зад ареста на Алексей Навални през януари миналата година. Той нарича Навални „острие на Запада“ и е убеден, че чрез него американците са имали план как да „дестабилизират Руската федерация, да режисират нови социални катаклизми и нови майдани“ – препратка към въстанието на централния площад в Киев през 2013 г.

Освен всичко останало, Патрушев е и много влиятелен спортен човек: председател на Надзорния съвет на руската федерация по волейбол. Бивш президент на волейболната централа на Русия (2004-2009).

„Ястреб на ястребите“. Това е прозвището на Николай Платонович, който той никак не обича да чува за себе си. И обяснението е просто: Hawk of hawks- така го наричат американските служби за сигурност, за които този човек е едновременно мишена и заплаха №1.