Кои са най-близките хора в обкръжението на Владимир Путин?
Кой съветва и на кого се доверява президентът на Русия?
Кой подклажда прословутата параноя в Путин?
Въпроси, които от началото на войната (24 февруари бел. ред.) вълнуват милиони по целия свят. Отговорите са любопитни. Имената в този списък - още повече. Всички те са силовики* .

*(силовик от руски език – човек, който е започнал политическа кариера след като е бил част от войската, полицията, или службите за сигурност – бев. ред.)

СИЛОВИК №1 

Николай Платонович Патрушев: най-опасният от обкръжението на Владимир Путин. 
Роден на 11 юли 1951 г. в Ленинград, СССР 
Руски държавник, директор на федералната служба за контраразузнаване и федералната служба за сигурност на Русия от април 1995 г.  Генерал от армията (2001). Герой на Руската федерация (2000). Пълен кавалер на Ордена за заслуги към Отечеството.

Злият гений на Руската федерация. Мозъкът на всяка една съвременна форма на репресия срещу „свободолюбивите“ граждани на Русия. Идеологът на неписаната наказателна акция срещу всеки руски гражданин, дръзнал да надигне глава срещу режима на Владимир Путин. Авторът на стотици атаки срещу човешките права и свободи. Основоположникът на страховитата тайна полиция в Русия. Може да наречете Николай Патрушев както решите, но, което и име да му изберете, няма да сбъркате.

Според естонското издание „Гордон“, днес, на шестия ден от изстрелването на първата ракета над Киев от руските военновъздушни сили, името на Николай Патрушев смразява политическия елит от Запада. За това си има и конкретен повод: руснакът е считан за основния двигател на „превантивната ядрена война“. Той е твърдо убеден, че Руската федерация трябва да нанесе първия ядрен удар. От години Патрушев опитва да убеди далеч по-склонния на компромис по този въпрос Владимир Путин.

Баща му – Платон, е моряк и участник във Великата отечествена война (1941-1945). Активен партиен организатор и носител на куп награди за заслуги към родината. Майка му Антонина също е активен политически деец: химик по образование, тя работи като медицинска сестра в съветско-финландската война и в блокадата на Ленинград.

Патрушев завършва корабостроителен институт и за кратко работи като машинен инженер, но едва навършил 24 години попада в отдела по контраразузнаване на КГБ като младши детектив в Ленинград. Първо отговаря за борбата с корупцията, впоследствие и за борбата с тероризма.

Пътищата му с Путин се пресичат още в края на 70-те години на миналия век. Двамата градят кариера рамо до рамо в ленинградското КГБ. От тогава се счита, че генералът е един от най-близките му приятели и довереници. Нещо повече: в Русия Патрушев е смятан за следващия президент на Руската федерация.

Репутацията му на Запад е меко казано мрачна. През 2008 г., по време на така наречената „петдневна война“ между Русия и Грузия, Патрушев напълно подкрепя руската агресия срещу Грузия като секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

През 2014 г., ръководейки руския съвет за сигурност, участва в организацията на анексирането на Крим и избухването на война в Югоизточна Украйна. След анексирането на Крим, той е вписан в санкционния списък на Европейския съюз. 

През 2016 г. сър Робърт Оуен – съдия от Върховния съд на Великобритания назовава името му като човека одобрил убийството на подполковника от руската и съветската държавна сигурност Александър Литвиненко.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!