Кои са най-близките хора в обкръжението на Владимир Путин?
Кой съветва и на кого се доверява президентът на Русия?
Кой подклажда прословутата параноя в Путин?
Въпроси, които от началото на войната (24 февруари - бел. ред.) вълнуват милиони по целия свят. Отговорите са любопитни. Имената в този списък - още повече. Всички те са силовики* .

*(силовик от руски език – човек, който е започнал политическа кариера след като е бил част от войската, полицията, или службите за сигурност – бел. ред.)

СИЛОВИК №2

Александър Василиевич Бортников – всичко най-опасно, което ви идва на ум, че може да прави един чистокръвен шпионин, е само частица от онова, на което е способен този съвършен кадър на КГБ. Заедно с Николай Патрушев, той е считан за най-доверения от по-тесния от дупчицата на игла доверен кръг на Владимир Путин.

Роден на 15 ноември 1951 г. в Перм. Тогава обаче Перм все още носи звучното име Молотов (1940-1957). От 14 години ръководи руската служба по контраразузнаване (от 12 май 2008 г.). Постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация (2008 г.). Генерал от армията (2006 г.). Оглавява Националния антитерористичен комитет. Председател на Съвета за сигурност на специалните служби в Русия. Пълен кавалер на Ордена за заслуги към отечеството.

 

Едва 15-годишен, бъдещия топ шпионин постъпва в комсомола. Също както силовик №1 на Путин – Николай Патрушев, и Бортников завършва училище, което впоследствие няма абсолютно нищо общо с дейността и властта, които ще развива и упражнява. Дипломира се от Ленинградския институт за железопътен транспорт и дори работи 2 години като машинен инженер. Всичко обаче се променя през 1975 г., когато се дипломира с пълно отличие от Висшата школа на КГБ в Москва.

В този период и Бортников, и Патрушев, и Путин, трупат знания и опит в зората на своите 20 години в т. нар. „Чека“ – Всеруска извънредна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа. Тримата се сприятеляват докато се обучават за „чекисти“. Това е печално известната „тайна полиция“ на бившия СССР.

„Чека“ е злокобно място, посветено извършването на брутални изтезания. Методите в тази ужасяваща служба включват: одиране жив, отрязване на скалпа, набиване на кол, разпъване на кръст, обесване, бой с камъни, пъхане в печка, спускане във вряща вода, отвличания и всевъзможни издевателства и гаври.

Един от най-леките прийоми на „чекистите“ е заливането на голи затворници с вода при минусови температури, за да замръзнат. Има научни проучвания, според които висок процент от тези „студенти“ в „Чека“ впоследствие развиват психични разстройства.

Именно „Чека“ е мястото, на което се поставят основите на доверието, изградено между триото Путин – Патрушев – Бортников, което взима и до ден днешен най-важните решения в Руската федерация и диктува не само външната, но и вътрешната политика на страната.

В представите на Запада Бортников е описван като руския еквивалент на Джеймс Бонд. Според разследването на „Ню Йорк Таймс“ от 2007 г., той (в тандем с Патрушев - бел.ред.) е смятан за идеолога на акцията по отравянето на Александър Литвиненко – върл противник на Путин, бивш шпионин и автор на серия от разобличаващи материали как той превзема властта в Русия с държавен преврат.