Повече от милион китайци са застрашени да останат без завършени домове заради дългове в особено големи размери на голяма компания за недвижими имоти.

Evergrande, доскоро втората по големина компания за недвижими имоти в Китай и част от топ 500 най-големи компании в света, е дължи около 300 милиарда долара.

Снимка: Reuters

Евентуален банкрут на гиганта би дал предпоставки за смущения в банковата система и икономиката на втората икономика в света.

Evergrande има 1300 проекта за построяването на недвижимо имущество в над 280 града и повече от 200 хил. работници. Това допълнително поставя огромно напрежение върху ръководството на компанията и натиск за незабавно разрешаване на проблема. 

Какво казва Evergrande?

Управата потвърди информацията, че дори и да бъде покрит дългът, то това едва ли ще се случи навреме. През това време обаче 1,5 млн. души чакат да прекрачат праговете на своите нови домове.

Снимка: Reuters

Много от тях изразяват своето притеснение в социалните мрежи и питат кога ще получат обратно вече инвестираното или ще могат да се нанесат в новопостроените жилища. 

Спонсори и служители настояват за незабавна среща с представителите на Evergrande. Банките първи ще усетят сътресенията в пазара. Отражение може да има и в по-широката банкова система отвъд тази на Пекин.

Печелене на време или стабилизиране?

В опит за временно стабилизиране на ситуацията, компанията дори се е опитала да продаде офиса си в Хонконг, струващ 1,5 млрд. долара през 2015 г. Идеята обаче не се осъществява в срок.

Снимка: Reuters

Финансовите проблеми на Evergrande дори са сравнявани с “черна дупка”. Според китайските медии няма толкова пари, които да бъдат инжектирани и да решат проблема.

Недвижимото имущество не е единствено направление в портфолиото на компанията. Гигантът има дял в производството на електрически коли, в медиите, увеселителен парк, футболен отбор и марка за бутилирана вода и дори услуги, свързани със здравето на хората.

Обречена ли е Evergrande на провал

Според анализатори китайското правителство ще се намеси поради твърде голямото влияние на компанията. "Вярвам, че ще има подпомагащи мерки от страна на правителството в Пекин или дори от централната банка", коментира икономистът Дан Уанг. 

Мненията са противоречиви. Според други експерти единственото решение е изначална промяна в управлението на компанията - преструктуриране, при което други компании поемат незавършените проекти в замяна на дял от Evergrande. 

Докато Китай търси решение на проблема, 1,5 млн. Души все още не знаят къде ще живеят.