Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия обявиха в общо изявление към нациите си създаването на нов военен пакт. Това се случва на фона на нарастващото влияние на Китай в региона.

Китай ускорява военното си развитие и става далеч по-агресивен в региона, като нахлуванията в зоната въздушното пространство на Тайван, например, са ежедневни. Опасенията, че конфронтацията в Южнокитайско море или Тайванския проток може да прерасне в конфликт, са една от основните причини, които анализаторите изтъкват за създаването на пакта.

Инициативата наречена AUKUS от съкращенията на имената на трите държави, предвижда обмен на информация между министерствата на отбраната и на външните работи, както и сътрудничество в киберпространството. Страните планират да развиват и сътрудничество в сферите на изкуствения интелект и квантовите технологии.

„Правим още една историческа стъпка за задълбочаване на сътрудничеството между трите ни нации, защото всички ние признаваме необходимостта за осигуряването на мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския район в дългосрочен план заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Въпреки че беше обявено като широкомащабно сътрудничество в областта на високите технологии, първата стъпка на пакта има чисто военен характер.

„Първата задача на това партньорство ще бъде да помогнем на Австралия да придобие флот от подводници с ядрена енергия, като подчертавам, разбира се, че въпросните подводници ще се задвижват от ядрени реактори, без да бъдат въоръжени с ядрените оръжия“, каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Китай не беше спомената нито веднъж в изявленията от снощи, но рекацията на Пекин беше остра.

"Тези държави трябва да изоставят този остарял манталитет от Студената война и тесногръди геополитически перспективи. Те трябва да уважават сърцата на хората в региона и да правят повече неща, които са благоприятни за регионалния мир и стабилност, в противен случай те ще се прострелят сами в краката", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян.

Още детайли от инициативата ще станат ясни по време на срещите между Борис Джонсън и Джо Байдън във Вашингтон следващата седмица.

Новата военен пакт отмени споразумение между Австралия и Франция за строителството на 12 подводници на стойност около 90 млрд. австралийски долара. Австралийският премиер  Морисън изрази надежда, че двете страни ще могат да преодолеят последиците от това "трудно и разочароващо" решение, което обаче отговаря на интересите на неговата страна.