Нова Студена война ли ще ни докарат все по-заплетените отношения между Запада и Русия? Според някои наблюдатели напрежението между новия американски президент Джо Байдън и дългогодишния стопанин на Кремъл Владимир Путин ще доведе именно до ново разделяне на света на геополитически блокове.

Днес Желязна завеса няма, но пък не липсват фронтове на сблъсък между Москва и Вашингтон – на полето на политическата реторика, в енергетиката, във военната сфера и в опитите за разширяване на сферите на влияние.

През последните повече от 10 г. – поне от войната в Грузия насам, Русия укрепва позициите си в своята „близка чужбина“, а възходът на националистически и популистки партии в ЕС ѝ даде допълнителни съюзници въпреки острото осъждане в Брюксел на украинския конфликт. Какво се променя с идването на Байдън, който заяви курс на връщане на САЩ на международната сцена?

Професор Нинке де Деухд, която изучава политиката на бившите съветски републики смята, че сегашната ситуация не може да бъде дефинирана лесно: „Отношенията между Америка и Русия се разпадат, въпреки това не смятам, че стигнат степента на Студента война.“

Затова и тя използва друг термин – „Студена война 2.0“.

Накъде ще тръгне Русия

Прецедент за руско-американските отношения беше положителният отговор на Байдън на въпроса смята ли Путин за убиец. Остро звучат и думите на американския президент „бъдете подготвени за нашия отговор“. Така Байдън се изрази по темата за руското вмешателство в изборите и директно заплаши Кремъл.

В дипломацията тактиката на Байдън се нарича демарш –  изява на силно недоволство спрямо политически партньор, но без предприемане на конкретни действия. Засега.

Спонтанен отговор или премислена тактика бяха думите на Джо Байдън? Според професор Де Деухд, намеренията на Байдън нямат значение. Това, което е важно, е как Путин ще възприеме тези думи и каква ще бъде реакцията на Кремъл.

На фона на рушащите се американско-руски отношения връзката между Москва и Пекин се затопля. Близкото сътрудничество между Русия и Китай е подтикнато не само от по-суровата външна политика на Байдън, а и от общите интереси на източните сили. Антиамериканската реторика на Китай и Русия е основната база на тяхното сътрудничество. Източните страни приемат западните технологични и икономически достижения, но отхвърлят американския натиск за демократизация.

Общите енергийни проекти и военното сътрудничество също допринасят за затоплянето на техните отношения. Русия и Китай намекнаха за потенциални съвместни действия на въоръжените си сили, като заедно те превъзхождат американската армия по численост в съотношение две към едно.

Междувременно, Русия увеличи експорта на горива към Китай, като така двете държави отново се разграничиха от Запада и сигнализираха своите все по-близки отношения. Това идва на фона на несигурното бъдеще на насочени към Европа енергийни проекти като "Северен поток 2" и продължението на "Турски поток".

Основната роля, която Русия заема в енергетиката на Китай, показва, че двете сили са подготвени за дълготрайно рушащи се отношения с Америка.

Този контекст е нужен, за да разберем защо една думичка, произнесена от Байдън, предизвика такъв политически скандал.

Г-7 и трудната тема за Крим

В същия ден, в който Байдън определи Путин като убиец, държавите от Г-7 осъдиха руската окупация на Крим и настояха Русия да спазва правата на човека. Това бе сторено по повод 7-годишния юбилей от анексията на полуострова.

„Това само ще допринесе за патовата ситуация“, коментира професор Де Деухд.

Промяната в отношението към Москва след рокадата в Белия дом е видима. Именно поради анексирането на Украйна, Групата на осемте се превърна в Групата на седемте като премахна Русия (по времето на Барак Обама – б.р.), но през 2019 г. администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп подкрепи завръщането на Русия и подновяването на Г-8.

С външната политика на Байдън сега това изглежда почти невъзможно.

Украйна е само една част от пъзела на нарастващото напрежение между Русия и Америка. Освен ценна геополитически, бившата съветска република е терен за идеологическия сблъсък на Запада с Изтока.

Студена война – 2.0 или не, всички тези събития са ясна индикация за едно: крехките отношения между двете суперсили навлизат в нов етап.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!