Очаква се американските санкции да засегнат компаниите, които изграждат „Турски поток“ на територията на Турция, сочат прогнози на енергийни експерти у нас. Продължението на тръбата в България, по-познато като „Балкански поток“, може да пострада индиректно.   

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че евентуалното спиране на проекта в Турция не означава, че строителството и компаниите, които работят в България, няма да бъдат засегнати: „Те могат да се оттеглят  и да поискат компенсации от българското правителство за направените разходи“, допълни той.

Според експертите под въпрос може да се окаже и връщането на инвестициите направени по тръбата у нас.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум очаква възможните загуби в случай, че след завършването на „Балкански поток“ той няма да бъде използван в пълния си капацитет. Ако не бъде ненапълно натоварен, това ще доведе до ограничаване на приходите.

Това от своя страна може да създаде проблеми на държавната „Булгартрансгаз“, която е инвестирала в проекта. 

Казанджиев също подчерта, че в резултат на забавянето, „Булгартрансгаз“ може да бъде изправен пред необходимостта да плаща обезщетения, да погасява задължения по взети кредити и в даден момент да се окаже, че е изпаднала в неплатежоспособност. 

Въпреки въпросите около това какви точно ще са американските санкции и как ще ни се отразят, работата по проекта у нас продължава.

Засега от енергийното министерство и „Булгартрансгаз“ не коментираха темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!