48-годишният Тони е единствената горила в зологическата градина в Киев. Той обаче ненавижда студа и за гледачите му е постоянно предизвикателство да го държат на топло, заради ежедневните прекъсвания на тока вследствие на руските атаки по електромрежата.

Електричество няма от четири до 12 часа на ден. Така зоопаркът е принуден да пали пещ на дърва, за да може Тони да се чувства комфортно и добре, пише Ройтерс. 

През последните месеци Русия бомбардира електропреносната мрежа и отоплителната инфраструктура на Украйна. Въпреки че досега зимата беше сравнително мека, температури от около нула градуса през деня и минус 10 градуса през нощта са твърде ниски за Тони и други животни от тропическите страни.

Горила Тони е единствената в зоопарка в Киев
Снимка: Reuters

„Когато токът бъде спрян и отоплението спре, трябва да измислим решение за нашите примати, за да не измръзнат. Те се нуждаят от температура от поне 20 градуса по Целзий“, казва Валентина Дикарова, специалист по приматите в киевския зоопарк.

Затова в секцията за примати е поставена пещ на дърва. Всяка сутрин тя се пали, за да поддържа температурата, необходимата за приматите. Когато липсва светлина, приматите пък стават по-малко активни и спират да се хранят. Като временно решение те са инсталирали осветление, захранвано с батерии.

Горилата има нужда от топлина от поне 20 градуса
Снимка: Reuters

„Знаем, че февруари ще бъде тежък месец за нас и трябва да направим всичко възможно, за да не разберат нашите животни, че отвъд загражденията им се води война“, казва директорът на киевския зоопарк Кирил Трантин.

Помощта вече идва и от Германия. Екипът на зоологическата градина в Берлин е успял да събере 400 000 евро под формата на вноски от доброжелатели, за да заплати за генератори, които да помогнат на животните в Киев да живеят по-добре.