Седем милиона домакинства са без ток заради ракетните удари, които поразиха днес градове в цяла Украйна, съобщиха от президентството. 

Това помрачи радостта от отвоюването на град Херсон в момент, когато световните лидери се събират на срещата на върха на Г-20, от която се очаква да се справи с насилието, обхванало Украйна.

Властите съобщиха, че във вторник са били атакувани и Лвов в западната част на страната и Харков в източната, като кметът на Лвов съобщи, че 80% от града е без ток.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че Русия е изстреляла 85 ракети по енергийни съоръжения в цялата страна.

"Работим, ще възстановим всичко", каза той. 

Военната администрация на Днепропетровска област съобщи, че е ударено енергийно съоръжение в Кривой Рог, което създава "сложна" ситуация за мрежата.

Молдова, която граничи с Украйна, съобщи за прекъсвания на електрозахранването заради изстреляните по съседката ѝ ракети и призова Москва да "спре разрушенията".

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че поне половината от жителите на града са останали без ток, две жилищни сгради са били поразени и "няколко ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана".

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента Кирило Тимошенко заяви, че ракетите са изстреляни от руските сили и нарече ситуацията в енергетиката "критична".