Заради разпространението на новите щамове на коронавируса, редица страни в Европа може да наложат още по-строги противоепидемични мерки, пише Ройтерс.

В Германия канцлерът Ангела Меркел ще обсъжда с регионалните лидери удължаване на локдауна в страната и препоръките за работа от вкъщи. Обсъжда се и възможността да бъде въведено правило в градския транспорт и магазините да се носят предпазни маски от висок стандарт – FFP2.

Случаите на коронавирусната инфекция в Германия постепенно спадат, но не с темповете, на които властите се надяват. В някои от регионите на страната действат вечерни часове, като е вероятно те да станат общонационални.

В Австрия националният локдаун беше удължен до 8 февруари, а мерките бяха допълнително затегнати – отново заради разпространението на новите щамове на вируса. Там също се въвеждат като задължителни предпазните маски от висок клас. Те ще се продават в хранителните магазини на нетна цена, а за бедните в страната ще бъдат осигурявани безплатно. Увеличава се и дистанцията от един на два метра.

Целта на Австрия е да намали заболеваемостта под 50 на 100 000 души население, като в момента тя е 130.

Отвъд океана също се обсъждат новите щамове на вируса. Според източници от Белия дом в последните си часове като президент Доналд Тръмп възнамерява да вдигне рестрикциите за пътуване от и до Европа, които бяха въведени заради коронавируса. В същото време, обаче, близки до предстоящия президент на Съединените щати Джо Байдън заявиха, че той ще блокира тази заповед на Тръмп.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!