Ограниченията във връзка с коронавируса в повечето страни в Европа остават поне до края на месеца.

Франция може да остане напълно затворена до средата на февруари. Ресторантите, училищата и културните институции няма да започнат работа поне до края на месеца.

„Ние трябва не само да оставим мерките, целящи да намалят разпространението на вируса, но и да сме готови да ги затегнем там, където е необходимо и според развитието на ситуацията в следващите дни и седмици“, каза министър-председателят на Франция. 

Унгария удължава ограничителните мерки и вечерния час поне до 1 февруари, съобщи премиерът Виктор Орбан. От 11 ноември всички заведения и хотели в страната са затворени. Позволени са само доставки по домовете.

Германия съобщава за 1188 починали от коронавируса за денонощие - това е най-големият броя в страната от началото на пандемията. От полунощ Хамбург въведе по-строгите правила и ограниченията за контакти и движение, приети по-рано тази седмица.

Все пак лъч надежда дава ново медицинско изследване. То показва, че ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ реагира и на новия британски вариант на вируса.

Междувременно Брюксел обяви тази сутрин, че ще поръча допълнителни още 300 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.