Британското правителство в събота отхвърли призивите да уволни топ съветника Доминик Къмингс заради твърденията, че нарушава мерките срещу разпространението на коронавируса, пътувайки из страната, докато показва симптоми на заболяването.

Къмингс напуснал дома си в Лондон малко след като на 30 март му била поставена диагнозата, че се е заразил с вируса, а по-късно беше видян с малкия си син в близост до дома на родителите си в Дърам, на повече от 400 километра.

Съгласно мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени на 23 март, всеки със симптоми трябва да се самоизолира в собствения си дом. И хората на възраст над 70 години - каквито са родителите на Къмингс, нямат право да приемат посетители. 

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че действията му предполагат, че Къмингс вижда себе си над закона, а либерадемократите заявиха, че това може да е повод за оставка.

"Обществеността направи извънредни жертви по време на тази пандемия и блокирането. Това не може да бъде едно правило за тези, които ги определят, а друго за британския народ", заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Неназован министър заявил пред „Дейли Телеграф“: „Той ще трябва да си отиде. Това е просто арогантност."

Но говорител на премиера Борис Джонсън каза, че Къмингс е действал „в съответствие с насоките за коронавирус".

„Поради това, че неговата съпруга може да е заразена с коронавирус и голямата вероятност той самият да се разболее, за Доминик Къмингс е от съществено значение да гарантира, че малкото му дете може да бъде правилно обгрижвано", заяви говорителят в събота.

„Сестра му и племенниците му се бяха съгласили да помогнат, така че той отиде в къща в близост, но отделно от неговото семейство, в случай че помощта им е необходима", добави той.

На 24 март висш здравен служител каза, че „въпреки че ние насърчаваме всички да останат в собствените си домове ... ясно е, че ако имате възрастни, които не могат да се грижат за малко дете, това е изключително обстоятелство“.

Къмингс също отрече съобщения във вестник „Гардиън“, че полицията е говорила директно с него или семейството му по въпроса.

Доминик Къмингс е известен като човека организирал успешната кампания за излизане от европейския съюз по време на референдума за Брекзит. Някои го определят като „сивия кардинал“ в правителството на Борис Джонсън.