От 8 юни Великобритания ще въведе карантина за хората, пристигащи от чужбина. Това каза днес министърът на вътрешните работи Прити Пател.

"Сега, когато минахме пика на вируса, трябва да предприемем стъпки, за да не допуснем привнесени случаи да предизвикат нова вълна на това смъртоносно заболяване", заяви Пател, цитирана от БТА.

Рестрикцията важи и за британците. Всички идващи на Острова ще трябва да се самоизолират за 14 дни и да предоставят информация къде ще отседнат. Ще бъдат извършвани и проверки на случаен принцип от представители на здравните и граничните власти.

Нарушителите на карантината, която ще бъде въведена като мярка за борба с коронавируса, ще бъдат глобявани с 1000 британски лири. Карантината няма да важи за пристигащите от Република Ирландия, както и за шофьорите на товарни автомобили, здравните специалисти и сезонните работници в земеделието. На всеки три седмици ще бъде правен преглед на нуждата от тези мерки.

Транспортният министър Грант Шапс заяви, че правителството ще опита да договори "въздушни мостове" за пристигащите от страни с ниска степен на вирусни инфекции. Шефове на авиокомпании заявиха, че тези мерки ще имат тежки последствия. Изпълнителният директор на "Райън еър" Майкъл О'Лиъри ги определи като "неприложими".