Държавният департамент на САЩ наложи днес санкции на 13 физически и юридически лица, за които се твърди, че са свързани с насилствена депортация на деца от Украйна, предаде Ройтерс.

САЩ предприемат и действия, свързани с налагането на визови ограничения на представители на поставените от Москва власти в окупираните украински територии. Причината е съпричастността им към нарушаване на човешките права на малцинствени групи в Украйна. 

Сред юридическите лица в черния списък, е организацията "Артек", която Държавният департамент на САЩ описа като "руски държавен "летен лагер", разположен в окупирания от Русия Крим".

Американското ведомство поясни, че "Артек" приема украински деца, които след това се включват в "патриотични програми за превъзпитание" и не може да се върнат при семействата си.

Сред санкционираните физически лица са съветник на губернатора на Белгородска област, комисарите по правата на децата в Калужка и Ростовска област, както и председателят на чеченското правителство. 

В същото време постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че западните страни лъжат за предполагаемите отвличания на украински деца. Той добави, че всъщност Русия всъщност ги спасява.

Новите санкции бяха оповестени в изявление на американския президент Джо Байдън по повод националния празник на Украйна - Деня на независимостта.

"Ние, заедно с европейските ни партньори, подкрепяме Украйна в борбата ѝ за свобода и сега ще им помогнем в дългосрочен план", се казва в текста.

Украинското правителство смята, че от началото на руската пълномащабна инвазия миналата година са били депортирани и/или насилствено разселени над 19 500 деца.