Осем авиокомпании, сред които „Ер Франс“ и „Райънеър“ бяха разкритикувани днес от Европейското бюро на потребителските синдикати за нарушения на правата на пътниците“, съобщава БТА. Става въпрос за проблеми при възстановяване на парите в случай на анулиран полет.

Базираната в Брюксел организация посочи, че е предупредила Европейската комисия и националните власти за защита на потребителите за тези нарушения и е поискала разследване за тези нелоялни практики, които са нарушение на европейското законодателство.

От началото на кризата с COVID-19 много авиокомпании пренебрегват правата на пътниците, казва генералната директорка на Бюрото Моник Гоайен. „Тези авиокомпании лишават пътниците от тяхното право за възстановяване на средствата в случай на анулиран полет и лъжат пътниците, като им предоставят некоректна, частична или неясна информация за техните права“, допълва тя. 

Потребителските асоциации, които са членове на Бюрото бяха наводнени от хиляди рекламации, съобщи още ръководителката на Бюрото. Организацията отбелязва, че ако нелоялни практики са били констатирани в целия сектор, то „Иджиън“, „Ер Франс“, ИзиДжет, „Ка Ел Ем“, „Норуиджън“, „Райънеър“, „ТАП Португал“ и „Трансавиа“ фигурират сред компаниите, срещу които има подадени общо най-много рекламации от потребители на европейско ниво.

Бюрото е задействало „механизъм на външна тревога" пред Европейската комисия и националните власти, който може да доведе до разследване заедно с 11 от организациите, членуващи в него. Бюрото представлява общо 44 потребителски организации от 32 страни.

През цялата коронавирусна криза ЕК подчертаваше, че правата на потребителите остават в сила въпреки контекста и трудностите, срещнати от авиационния сектор. ЕК започна в началото на юли наказателна процедура срещу 10 страни членки с цел защита на правото на пътниците за възстановяване на парите в случай на анулиране на полетите им заради коронавируса. Сред страните са Франция, Чехия, Португалия, Словакия, Гърция, Кипър, Италия, Хърватия, Литва, Полша. Такава процедура може да доведе до сезиране на Европейския съд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!