Когато Европа затегна границите си заради коронавируса, водещи френски фермери предупредиха, че работниците от други страни, на които разчитат за реколтата си, вече няма да могат да пътуват, пише “Ню Йорк Таймс”. 

Тази тревога вече е навсякъде, твърди изданието, като дава и конкретни примери. Великобритания, където фермерите вече изпитват затруднения да намерят берачи на малини и картофи. Германия, където част от реколтата от бели аспержи има опасност да изгние в земята. И Италия, където в следващите месеци може да няма кой да събере огромна част от зреещите ягоди, боб и маруля. 

Европейското правителство декларира, че доставянето на храна е въпрос на национална сигурност, тъй като в момента милиони се стичат в супермаркетите, за да се подготвят за продължителен престой вкъщи.

Въпреки това обаче затворените граници са блокирали множество сезонни работници от Източна Европа, изкарващи прехраната си в полетата от Испания до Швеция, което налага спешно да се преосмисли как да се осигури работната ръка в тези стопанства.

Призив към "армията в сянка"

Френският министър на земеделието каза нещо, което прозвуча като сюрреалистичен призив към фризьори, цветари и хора с други професии, които временно не могат да работят, да се насочат към полетата, посочва “Ню Йорк Таймс”.

“Обръщам се към тази армия в сянка от много мъже и жени, които искат да работят”, казва министър Дидие Гийом. ”Трябва да произвеждаме, за да храним сънародниците си”, допълва още той.

Френското правителство съобщи, че 40 000 души, които вече са подали документи, ще бъдат потърсени от нуждаещи се от тях фермери. 

Най-големите френски вериги супермаркети обещаха да предлагат продукция само от френски стопанства, като част от правителствения план за тяхното подпомагане. 

Но при нужда от 200 000 работници в цялата страна, привличането на достатъчно французи, повечето от които никога не са се занимавали със земеделие, това изглежда невъзможна задача. Дори и да дойдат, те трябва да бъдат обучени да берат зеленчуци и всякакъв вид плодове бързо, качествено и в огромни количества, коментира “Ню Йорк Таймс”.

“За по-малко от 24 часа здравният министър ни казва да си стоим вкъщи, за да спасим животи, премиерът затяга санкциите, а земеделският министър казва на французите да отидат да работят на полето", коментира в "Туитър" френският десен депутат Жулиен Одул. И добавя: “Това правителство е царство на аматьорството.”

Германия търси помoщ от бежанци

Храната в Европа няма да свърши. Камионите с паста, домати и други стоки продължават да преминават континента, макар и със затруднения на някои граници. Но все по-големия призив за яснота подчертава неудобната реалност - без евтината работна ръка от Източна Европа кошниците на най-богатите европейски икономики рискуват да загубят реколтата си, пише още американското издание.

Малте Войгтс отглежда аспережи с кремообразен блед цвят, известни в Германия като “бялото злато”, чиято реколта традиционно се събира всяка пролет. Но откакто дните стават все по-топли, а стъблата на растенията се показват над земята във фермата му край Бремен, той и колегите му се опитват да се справят с малкия брой работници и мерките за социална дистанция.

Обикновено той разчита на около 170 работници предимно от Румъния. Сега разполага с половината от тях, повечето от които успяват да пристигнат малко преди Чехия и Унгария да прекратят преминаването през тях. 

Заради недостига на работна ръка, той отправя и призив в сайта си. 

“Стотици хора се обадиха - дори майка, която казва, че двамата й синове - тийнейджъри, могат да помогнат. Нещо, което не бива да допускаме”, разказва Войгтс.

Заплащането на работниците тук се равнява на немската минимална заплата - 9,35 евро на час, но заявилите желание са само 16 000. Затова земеделският министър призова правителството да позволи и на бежанци, макар че на са квалифицирани работници, да помогнат. 

Италия и Испания също без работници

В испанската провинция Уелва, най-големият производител на боровинки в Европа, основният земеделски съюз наема местни жители, за да се справи с очакваните загуби от около 9000 сезонни работници от Мароко, които остават блокирани заради затворените граници.

И Италия, епицентърът на кризата с коронавируса в Европа, е изправена пред същото огромно изпитание. Около четвърт от италианската продукция се събира от 370 000 сезонни работници, основно от Източна Европа, сочат данните на най-голямата земеделска асоциация в страната. Нужни са поне 50 000 работници, но засега едва около 2000 са пожелалите да ги заместят. Препоръките са да се промени заплащането им, за да могат да бъдат привлечени студенти, пенсионери и безработни.