Близо 50 000 прасета са били унищожени в Румъния заради африканската чума по свинете, пише местният в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция Джеронимо Бадуку Брънеску уточни, че са регистрирани 524 огнища на африканска чума по свинете, като 521 от тях са стопанства, а три са свинеферми, най-голямата от които в окръг Тулча.

Общо 49 816 прасета са били евтанизирани до момента и са обработени 51 досиета за обезщетения, съобщи Брънеску. Изплатената сума възлиза на 130 000 леи ( 1 лв. е 2,38 леи – б.р.), а в процедура на оценка са още 86 досиета, заяви председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Държавата обезщетява собствениците на умъртвените животни със суми, съобразени с цените на пазара, пише още "Гъндул". Обезщетенията ще бъдат изплатени в срок от най-много 90 дни на стойност между 8 и 12 леи за килограм, в зависимост от редица критерии, определени със закон, съобщи Националната санитарно-ветеринарна агенция. 

Ръководителят на Оперативния център за спешни ситуации Раед Арафат заяви, че румънците не трябва да се страхуват от заразяване с болестта. "Трябва да се разбере, че тази болест няма ваксина за животни, без лечение е изключително агресивна. Важното е, че не засяга здравето на хората", подчерта Раед Арафат след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации в рамките на вътрешното министерство.